10 vanliga frågor till Svenska Uppfinnareföreningen

I Svenska Uppfinnarföreningen får vi dagligen frågor via mejl och telefon om helt nya idéer. Och det är alltid lika spännande att få ta del av hur idéer kläckts. De vanligaste frågorna som ställs har vi samlat ihop och dessa är:

 1. Jag har en idé – hur göra jag för att utveckla den?
 2. Är min idé ny?
 3. Vad innebär patent respektive mönsterskydd?
 4. Vart kan jag vända mig?
 5. Hur hittar jag finansiering?
 6. Var kan jag göra en prototyp?
 7. Jag söker ett sekretessavtal.
 8. Jag behöver ett bollplank och mentor – var finns det någon sådan?
 9. Hur gör man när man vill licensiera ut ett patent?
 10. Jag vill sälja min idé, vart vänder jag mig?

Min erfarenhet är att det måste finnas en webbaserad utbildning som handlar om arbetet ”Från idé till marknad”, där man på ett enkelt och inspirerande sätt förklarar vissa grundkunskaper i hur man går vidare med en kreativ idé.  Inte minst är alla frågorna som vi dagligen får hos oss på SUF, ett tydligt bevis på behovet av en sådan utbildning.

SUF har därför precis startat ett samarbete med företaget HR24 för att arbeta fram utbildningen. Resultatet kommer att vara en utbildning som är ”modern”, interaktiv med så lite text som möjligt. Ingen detaljerad kurs utan en översikt, utifrån den kan man sedan länka till lämpliga webbplatser där en djupare kunskap presenteras.

Om Sverige ska hävda sig i den globala konkurrensen är det en nödvändighet att vi tar vara på de idéer och kreativa lösningar som människor har. Det är vi överens om. Därför är det nu dags att ge alla med idéer möjlighet att på ett enkelt sätt förstå grunderna, i bland annat immaterialrätt, för att de ska kunna hävda sin rätt till idé och produkt.  Har du några tankar kring detta och vill bidra med inspel, kontakta mig gärna på suf@uppfinnare.se

Wanja Bellander, vd på Svenska Uppfinnareföreningen, SUF  www.uppfinnare.se

4 kommentarer

Under innovation

4 svar till “10 vanliga frågor till Svenska Uppfinnareföreningen

 1. Asko Annala

  Tack Wanja! Det här är ett kanonbra initiativ från SUF !! Det är just den här typen av utbildningar genom moderna kanaler som behövs. Det ska vara enkelt för innovatörerna och företagen. Inte för krångligt.
  Företagarna bör ha minst översiktliga kunskaper, men ändå på en sådan nivå att de vet när det är dags att, vid behov, vända sig till någon utomstående för att inhämta fördjupade kunskaper.

  Ha det bra,
  Asko Annala, jurist på PRV.

  • Tack Asko!
   Ju mer man vet desto duktigare blir man – det är mitt måtto. Samtidigt vet jag att immaterialrätt är krångligt/svårt och detta blir SUFs metod att sätta uppfinnarna på spåret. Sen handlar det om fördjupning och där kommer länkningar till bl a PRV in i bilden.
   Wanja Bellander

 2. Frågorna till Svensk Uppfinnarförening (SUF) känns igen, det är också frågor som ställs till PRV:s kundtjänst.
  Årligen får vi ca 7000 samtal och ca 1500 mejl till oss som handlar om patent och många av dessa tangerar de frågor som Wanja Bellander lyfter fram.
  PRV har även en FAQ med de vanligaste frågorna om patent, http://www.prv.se/FAQ/fragor-om-patent/

  Jag stöttar iden med en webbaserad utbildning inom den immaterialrättsliga snårskogen, men ack så viktiga. Jag brukar följa diskussionerna i bland annat Draknästet och det är mycket intressant att ta del av de inspel som kommer från dessa drakar om vikten av att ha skydd, inte bara patent utan även mönsterskyddet och varumärkesskyddet.

  Jag hoppas att vi får möjligheter att följa resultatet av det startade samarbetet mellan SUF och företaget HR 24, viktigt är precis det som framförts, att det måste vara enkelt att ta till sig för att kunna gå vidare i processen.

  En sida som PRV kan länka till i framtiden.

  Pär Samnell, Chef PRV:s kundtjänst.
  PRV skyddar dina idéer.

  • Hej Pär!
   Jag ser fram emot ett samarbete och länkning. PRV står för den djupa kunskapen, som är så viktig. Framförallt handlar det om att veta vad man ska fråga om, när man anlitar patentombud osv. Med bättre kunskap ställer man bättre frågor. Då blir patentent (eller designen osv) av betydligt bättre kvalitet. Detta är också viktigt när man i framtiden ska skaffa kapital och kanske i värsta fall försvara sin idé vid ett ev intrång.
   Wanja Bellander