Älskade mönsterskydd!

Mönsterskyddet är en immaterialrätt som ofta hamnar i skymundan. I tider när betydelsen av design ofta framhålls känns det konstigt att mönsterrätten så sällan diskuteras. Desto gladare blev jag häromdagen när jag talade med en konstnär. Han arbetar med bland annat interaktiva konstprojekt. Det som gjorde mig så glad var att han faktiskt använde sig av mönsterskydd!

Tänk om fler insåg betydelsen av mönsterskydd!

Christina Wainikka, jur dr & MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

2 kommentarer

Under design

2 svar till “Älskade mönsterskydd!

 1. Asko Annala

  Tack för ditt inlägg Christina. Det som du tar upp är jätteviktigt. Det som ofta väcker första intresset är väl just utseendet. Företagarna har så otroligt goda möjligheter att skapa sig en egen image och konkurrensfördel genom just design, visst är det så. Jag har en känsla av att mönsterrätten inte riktigt fått det genomslag hos formgivarna som man tänkt sig. Undrar vad det beror på. Kan det vara så att en stor del av formgivningar, mode, trender mm ändras så förbaskat snabbt att formgivarna tror att det inte är motiverat att lägga ner energi på skyddsfrågor.
  Eller…kan det vara så att marknadsföringen av det enkla mönsterskyddet har varit lite ”fjuttig”?

  Ha det bra,
  Asko Annala, jurist på PRV

  • Jag tror att det tyvärr finns en utbredd misstro hos formgivare till det immaterialrättsliga systemet. Designskydd upplevs nog som tandlöst när formgivare i olika branscher inspirerar och kopierar varandra friskt. Fördelar med designskydd behöver kommuniceras bättre till just gruppen formgivare.
   /Anna Engquist, webbansvarig på PRV