Kan/bör/ska alla innovationer patenteras?

Idag på morgonekot rapporterades att Sverige halkar efter i ”världens patentliga”. Det framhålls som bekymmersamt att Sverige gått från en femte plats 1965 till en elfte plats idag. Placeringen baseras på antalet patentansökningar per miljon innevånare. Flera länder i vår närhet har gått om Sverige i ”patentligan”.

Det ger en bekymmersrynka mellan mina ögonbryn. Men min bekymmersrynka blir inte så väldigt djup.

Det är många innovationer idag som inte kan patenteras, åtminstone inte här. Den som gör en ren tjänsteinnovation kan inte få patent för denna innovation. Den som gör en affärsinnovation kan inte heller få patent. Inte heller kan den som gör en kommunikationsinnovation, i form av nya sätt att kommunicera med marknaden, få patent.

För dessa innovationer är det ofta svårt att få direkt immaterialrättsligt skydd. Det går dock att skapa skydd genom ett lapptäcke av indirekta skydd. Hit kan till exempel varumärkesskydd och designskydd spela en viktig roll. De skyddar inte innovationen i sig, men olika delar av innovationens uttryck.

Det kan vara så att Sveriges position i patentligan återspeglar det faktum att vi kommit längre i vår utveckling än många andra länder. Vi har kanske kommit längre i utvecklingen från ett industrisamhälle. Och då kanske det är en positiv nyhet.

Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

4 kommentarer

Under patent

4 svar till “Kan/bör/ska alla innovationer patenteras?

 1. Hej Christina
  Jag hoppas att du har rätt. Men känner mig ändå osäker. Jag vet att patent många gånger är det som efterfrågas när man ska få in riskkapital i ett företag. Dessutom, i nyhetsinslaget berättade man om Sveriges placering om man räknar in satsningar på FoU. Då hamnar vi på 25:e plats!
  Tragiskt att vi inte får ut mer av satsade kronor.
  Sammantaget tror jag att information och kunskap om immaterialrätt, i alla dess former, är oerhört viktigt om vi ska klara den globala konkurrensen.
  Wanja Bellander vd Svenska Uppfinnareföreningen

 2. Håller med dig om att information och kunskap om immaterialrätt är oerhört viktigt om vi skall klara den globala konkurrensen. Detta är inte minst viktigt eftersom nya typer av innovationer ställer nya krav på hur immaterialrättigheterna skall hanteras.

  Jag håller också med om att det är tragiskt att vi inte får ut mer per satsad krona. Frågan är vad det beror på och vad man i så fall kan göra åt det. Hoppas någon fångar den bollen!

  /Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

  • Den bollen har studsat länge! Det finns många skäl, varav ett mycket viktigt är mod och entreprenörskap. Att vara kreativ är en sak, att uppfinna, att forska osv. Men att därifrån satsa på företagande är något helt annat. Förutsättningarna för att gå från ett stadigt inkomstbringande jobb till en otrygg tillvaro som egen företagare är inte särskilt gynnsamma. Det fordras mycket mod, envishet och säljförmåga. Man måste verkligen beundra dem, de som tar språnget!
   Wanja Bellander vd Svenska Uppfinnareföreningen

 3. När vi talar FoU så är dessa satsningar inget som nödvändigtvis kan förväntas komma samhället till nytta i form av företagsskapande. Vi talar här om forskning och utveckling inte uppfinnande och innovationsskapande. För att detta ska öka så håller jag fullständigt med om att mer kunskap behövs inte bara på immaterialrättssidan utan också om entreprenörskap. Detta bör ingå som en röd tråd genom alla utbildningar från grundskolan och uppåt. Att antalet patentansökningar minskar i Sverige kan förstås bero på mycket, man väljer att patentera i andra länder tex. Dessutom väljer många designskydd ofta i kombination med varumärkesskydd för att detta är ett mycket enklare och billigare sätt att få ett visst skydd på. Det är inte lätt att hantera intrång för enskilda uppfinnare och små företagare och detta är också en anledning till att man väljer andra vägar än patentering.