Det vete katten.. !

Så kan det låta om man frågar en företagare om hans planer för hur han ska skydda sina innovationer och använda sina registrerade rättigheter i affärerna. Det är nog mitt fel, också. Att katten vet, menar jag. För det kanske är så att vi har pratat för mycket med den där katten, i tron om att han ska föra budskapet vidare till sin ägare. Vi borde vetat bättre. Dom pratar ju nödvändigtvis inte samma språk.

Så är det också i businessvärlden, tror jag. Kunskaper ska inte bara föras över till någon i företaget. Kunskaper ska framför allt föras över till rätt person. De personer som kan påverka har nämligen också makten över vilka kunskaper och vilket synsätt som ska råda i organisationen och i den operativa verksamheten.

I vår strävan efter att informera alla om hur viktigt immaterialrätten är och hur den kan användas har vi kanske inte tänkt på att det krävs en otrolig massa resurser om vi ska utbilda var och en för sig. Det kan bli för mäktigt (ungefär som finsk memma, om ni vet vad det är för något). Vi måste i stället utbilda de centralfigurer som i sin tur kan föra budskapet och den rätta förhållningen vidare ner in sin organisation. Det gäller att på ett smart sätt använda de rätta kanalerna.  Visst kan vi fortsätta utbilda och informera varendaste en kotte i företaget, men det kommer att ta en evighet innan de immaterialrättsliga tankarna har fått ett rejält fotfäste som en ledstjärna i företagets konkurrensarsenal. Om vi ska ha lite snabbare resultat bör vi därför kanske i första hand satsa på att utbilda företagets beslutsfattare, ledare, policy- och strategiskapare osv. Och inte katten.

Det vete katten!

Ha det bra,

Asko Annala, jurist på PRV

Kommentarer inaktiverade för Det vete katten.. !

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.