Kan tävlingar stimulera innovationer?

Jag är säker på att så är fallet. Idéerna kanske inte blir fler för att det hägrar prispengar – men förutsättningarna att lyckas blir större, för alla uppfinningar behöver uppmärksamhet. Och alla uppfinnartävlingar, innebär att media uppmärksammar uppfinningen och det är ibland viktigare än själva summan pengar.

Givetvis behöver alla kapital för att förverkliga sina idéer, men ibland kan en artikel i en tidning eller i ett TV-inslag leda till kontakter som är guld värda, långt mer än en prissumma.

Ett aktuellt exempel är den uppmärksamhet som deltagarna i Draknästet får. Många av våra medlemmar har deltagit och flera av dem intygar att de fått oväntad och positiv uppmärksamhet, utöver just det som programmet avser. Och vi ser samma sak när vi delar ut stipendium till Årets kvinnliga uppfinnare. Liten prissumma men stor effekt medialt.

SUF är en av grundarna till SKAPA-stipendiet. I år är det 25 år sedan det första priset delades ut. Den 17 maj är sista dag för inlämning till årets SKAPA-stipendium, där totalt 980 000 kr delas ut.

I varje län får länsfinalisten 20 000 och därefter delar 3 länsfinalister nationellt på 500 000 kr. Så här finns också en betydande prissumma som hägrar. Och, ja, medialt brukar SKAPA-stipendiet vara välbevakat. Så det är verkligen något att tävla om!

Jag hoppas att vi i år får se många bidrag och särskilt hoppas jag att fler kvinnor lämnar in sina ansökningar.  Förra året var det nästan 25 procent av länsfinalisterna som var kvinnor – tänk om vi kommer upp i 40 procent i år? Eller varför inte 50 procent. Då har vi nått långt! För vad jag vet så är endast cirka 5 procent av alla patent som beviljas, inlämnade av kvinnor.

Jag vågar påstå att det finns stora möjligheter att skapa förändring!

Wanja Bellander,
vd Svenska Uppfinnareföreningen.

1 kommentar

Under innovation

Ett svar till “Kan tävlingar stimulera innovationer?

  1. Här kan man läsa mer om årets SKAPA-stipendium:
    Vem blir svensk mästare i innovation?

    /Anna Engquist, webbansvarig på PRV