Unga idébärare visar vägen

Årets SM i Ung Företagsamhet gick av stapeln på Stockholmsmässan i måndags och tisdags. PRV fanns med som jurymedlem i klassen ”bästa innovation” samt som rådgivande utställare.

Att det immaterialrättsliga behovet är stort bland de unga företagarna och deras lärare råder det ingen tvekan om. Det var många frågor, de flesta gällande hur studenterna ska göra för att skydda sin produkt eller sin idé.

Under mässan besökte jag flera utställare för att höra mig för om deras företagsidé. Många är fantastiska och mycket innovativa! Somliga av UF-företagen har satsat på att vara underleverantör till redan utvecklade produkter medan andra har valt att utveckla sina egna idéer.

Drogindikerande drinkpinne patentsökt

Sandra Jönsson, RiskfreeJag träffade bland annat företaget Riskfree som patentsökt sin drogindikerande drinkpinne. Sandra Jönsson som är Helsingborgsföretagets säljare säger:

–          Vi har fått hjälp av ALMI med att skriva en patentansökan även om vi skrev en hel del själva så hjälpte de oss att få iväg den. Innan ansökan skrevs gjorde vi även en nyhetsgranskning. Vi vill sälja in våra drinkpinnar hos krogarna.

Många av UF-företagen avvecklas i samband med att UF-året går mot sitt slut. Så är inte fallet för Riskfree – till hösten planerar de att fortsätta sitt företag och sin produktutveckling i egen regi.

Dalaskimmer sprider ljus

Jag stötte även på Dalaskimmers VD Julia Hansson. Hon berättade att de designat en femarmad ljusstake som de tillverkar i MDF-material. Ljusstaken fräser de ut på skolan, finsnickerierna sågas för hand. Därefter slipas varje ljusstake innan den handmålas. Dalaskimmer har valt att mönsterskydda sin ljusstake:

–          Det är vår design och den har blivit så omtyckt så det vore synd om någon annan snodde den för oss.

Julia och resten av Dalaskimmer ser utvecklingspotential för ljusstaken;

–          Nästa steg är att göra den elektrisk.

Vi önskar dem lycka till!

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Unga idébärare visar vägen

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.