Innovationsrace i Peking

Peking, 17 maj kl 10 (lokal tid)

Nu är det igång! Igår klockan 17.00 lokal tid i Peking drog det tjugonde 72 Hour Race to Innovation igång.

Vi har nyligen tagit upp arbetet igen efter några timmars avbrott för sömn. Vad är ett 72 Hour Race to Innovation, varför arrangerar svenska ambassaden i Peking ett sådant och vad gör PRV här?

Kort och konkret uttryckt är ett race ett organiserat sätt att under mycket begränsad tid producera innovationer. Känslomässigt uttryckt är ett race en energisk, omtumlande och inspirerande resa från ett kaotiskt brainstormande till nykläckta innovationer.

Svenska ambassaden arrangerar racet som en del av den svensk-kinesiska innovationsveckan som hålls för att fira 60 år av diplomatiska relationer mellan Kina och Sverige. Innovationer är en viktig beröringspunkt i det svensk-kinesiska utbytet. Sverige rankas högt när det gäller innovativ förmåga (till exempel: Ett av Europas mest innovativa land i EU-kommissionens ”European Innovation Scoreboard”, Näst mest innovativa land i ”the annual Global Innovation Index” publicerad av franska INSEAD).  För Kina är det en uttalad strategisk målsättning att utvecklas till ett mer innovativt samhälle. Sverige och Kina har ett långt samarbete, både när det gäller diplomatiska förbindelser som alltså firar 60 år och när det gäller affärsförbindelser. Det märks inte minst genom de svenskar jag träffar här som imponerar med sina kunskaper om Kina och med att uttrycka sig perfekt på kinesiska (enligt mina kinessiska kollegor i detta race) och de kineser jag träffar här som representanter för olika svenska företag i Kina (Sandvik, Ericsson, SonyEricsson, Volvo, StoraEnso, AstraZeneca, IKEA).

Även PRV har ett långt samarbete med Kina. Vi har varit med och utbildat representanter från vår kinesiska motsvarighet SIPO. Immaterialrätt i Kina har på kort tid gått en lång väg. Som exempel på detta vill jag bara nämna att det var inte förrän 1984 som patentlagen kom på plats och antalet patentansökningar (patent of invention) har ökat från 210 000 ansökningar år 2006 till 314 000 ansökningar år 2009.  Visst finns det en hel del kvar att göra när det gäller tillämpning (inte minst när man tänker på kopiering av kända varumärken) och just därför känns det otroligt viktigt och roligt att få vara med och visa hur immaterialrätten spelar en viktig roll i innovationsprocessen.

Jag ska försöka återkomma med korta rapporter från denna spännande resa om hur processen här fortskrider. Men nu måste jag slänga mig in på en diskussion med en av de två grupper som tävlar mot klockan (55 timmar kvar av de ursprungliga 72).

Hälsningar från Peking

Cecilia Hessel, enhetschef på PRV

1 kommentar

Under innovation

Ett svar till “Innovationsrace i Peking

  1. Ping: 72 Hour Race to Innovation – Tiden är ute! Vad hände? « PRVbloggen