Tack patenträtten…

…för min tid på Vårruset igår!

Min barndom präglades mycket av kraftiga allergier. Vårarna var en särskild plåga. Antingen så struntade jag i min medicin och hade problem med ögon och näsa. Eller så tog jag min medicin och drabbades av enorm trötthet och andra biverkningar. Det var inte ett lätt val och det hände ibland att jag blev inlagd på sjukhus veckor i sträck.

När jag sprang Vårruset igår var jag ett springande bevis på patenträttens funktion. Det hade inte varit möjligt för mig att springa ute på våren om inte patenträtten bidragit till framtagandet av effektiva allergimediciner. Dagens allergimediciner är billiga och utan särskilt kraftiga biverkningar. Helt fantastiskt!

Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

6 kommentarer

Under patent

6 svar till “Tack patenträtten…

 1. Ping: Vilse i patentträsket

 2. Ella

  Jag hade ingen aning om att patentverket arbetade med att ta fram egna mediciner. Det var en nyhet för mig!

 3. Kan du redogöra lite mer för kausalitetskedjan så att det blir uppenbart även för mindre kvicktänkta individer hur patenträtten gjorde det möjligt för vetenskapsmän att skapa allergimedicin? Jag är otroligt intresserad av att förstå. Vilket system är din referensjämförelse? Hur tolkar du sambandet mellan patentansökningar och ekonomisk tillväxt?

 4. Adam Eltér

  Exakt _hur_ har patenträtten bidragit till utvecklingen av allergimediciner? Jag är nämligen ganska säker på att svaret är att den inte har det.

 5. @Ella: Självklart har inte PRV forskat fram allergimedicinen och det är inte heller dem jag tackar utan själva patenträtten som rättslig konstruktion.

  @Kristofer & Adam: Det enkla sambandet är att tack vare existensen av patenträtten vågar/kan företag investera i forskning kring mediciner, såsom de allergimediciner som jag är tacksam för. Patenträtten är för många företag en central del i möjligheterna att bedriva verksamheten.

  Det finns flera forskare som forskat om dessa samband. Se exempelvis Bengt Domeijs avhandling om just läkemedelspatent (som heter just Läkemedelspatent). En intressant bok för den som läser nederländska är van Engelens bok Prestatiebescherming. För en introduktion kan också Levin, Lärobok i immaterialrätt, rekommenderas (även om jag tycker att exemplet om hur patenträtten bidrog till Tysklands utveckling på sent 1800-tal är lite för vidlyftigt – det fanns många andra faktorer än bara patenträtten).

  En intressant sak som jag vill lyfta fram är att patenträtten med sin korta skyddstid innehåller helt andra avvägningar än exempelvis upphovsrätten, vilket den artikel från GP som jag länkade till lyfter fram.

  När det gäller ”Vilse…” vill jag lyfta fram att patenträtten självklart inte stoppar andra från att använda helt andra strategier. De som anser att open innovation är att föredra har full frihet att använda sig av det.

 6. Och svaret från gästbl0ggaren är skrivet av Christina Wainikka (som skrev det ursprungliga inlägget).