Vad kostar patent?

Det kan vara svårt och krångligt att sätta sig in i patentprocessen och beräkna ett företags kostnader för patent. Därför har vi på PRV tagit fram kostnadsexempel för dig som är ny inom patentområdet och ställt upp dem i några typfall. Summorna kan inte vara mer än ungefärliga eftersom förutsättningarna är så olika från fall till fall. Behov av ombud och översättningshjälp varierar mycket och det får stor betydelse för de slutliga kostnaderna för patent. Men vi har verkligen ansträngt oss för att komma så nära verkligheten som det bara är möjligt. Nu vill jag mycket gärna ha dina synpunkter. Exemplen kan utvecklas och förbättras. Kommentera och berätta!

/Anna Engquist, webbansvarig på PRV

7 kommentarer

Under patent

7 svar till “Vad kostar patent?

 1. Vad bra! Den här frågan om ett patents olika kostnader kommer ofta när jag svarar på kunders frågor om patent. På det här sättet borde en svårbesvarad fråga bli lite tydligare för innovatören.

  / Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

 2. Olof Börjesson

  Det mest intressanta är att huvudkostnaden för patent kostnaden för patentombud som tar mellan två och tretusen kronor i timman och som det är svårt att få fastpris av. Dessa konsulter måste anlitas eftersom pappersexersisen är alldeles för tråkig för en normal kreativ ingenjör. Bara blanketterna för att fylla i namnet på sökanden är hemska. Uppenbarligen finns det blankettskapare som har för mycket tid.

 3. Vad kostar det i genomsnitt att patentera en företagslogga?

 4. Hej Chung-wai,
  Du ska ansöka om varumärkesskydd för att skydda ditt företags logotyp, inte patent. Här kan du läsa mer om hur det går till och vad det kostar:
  http://www.prv.se/varumarke
  Ansöker du med PRV:s e-tjänst Svensk Varumärkesansökan är avgiften 1500 kr för skydd för ett nytt varumärke i en klass. Har du fler frågor så kontakta gärna vår kundtjänst 08-782 28 00. De hjälper dig gärna!
  Hälsningar Anna