Det uppfinns även på sommaren

Vi har haft några riktigt varma veckor i sommar. Man skulle kunna tro att det gör hjärnan seg och ovillig att uppfinna något. Men så är det inte riktigt. Åtminstone inte för alla. Jag spenderar ett par timmar i veckan med att svara på kunders frågor om patent. Antalet samtal minskar, men nog ringer det även mitt i sommaren! Skillnaden är karaktären på frågorna. Det är oftare den enskilde uppfinnaren, ”hemmauppfinnaren”, som ringer. Kanske har en idé legat och grott och nu när det är semester får man tid att ta tag i den?

Det händer att den som ringer undrar om man kan få patent på en vidareutvecklad befintlig produkt. Visst kan man det! Då är det själva vidareutvecklingen man får ensamrätt till. Det kan vara snårigt att ansöka om patent första gången. Vill man läsa på finns en hel del information att hitta på PRV:s webb, www.prv.se. Vi brukar hänvisa till ”Så söker du patent”, databasen esp@cenet och vår nya guide på första sidan. I databasen kan man själv göra en sökning efter det man kommit på. Skulle idén redan vara känd behöver man inte lägga ner mer tid och pengar på den. Skulle den däremot inte vara känd kan man få inspiration om hur en ansökan inom ens område kan skrivas, vilka ord som brukar användas etc.

Vad jag vill säga är att det finns mycket hjälp att få, så fortsätt att gnugga geniknölarna även på sommaren!

/ Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Det uppfinns även på sommaren

Under patent

Kommentarer inaktiverade.