En varumärkesekvation som inte går ihop

Om jag ber dig nämna några kända varumärken som står för lyx och flärd kanske något av dem blir Moët & Chandon. Det är namnet på en champagne som man hittar praktiskt taget överallt i världen. Det är en av champagneregionens absolut största producenter och under huvudkontoret finns 28 kilometer källarvalv fyllda till brädden av champagneflaskor.

Hur har ledningen för Moët & Chandon gjort för att få varumärket så starkt förknippat med lyx? Ja, nyligen använde de sig av en celebritet i sin reklam, Scarlett Johansson. Vackra människor, gärna i filmens värld är ett ofta använt knep. Men viktigt är att hela konceptet är väl genomtänkt. 1971 slogs Moët & Chandon ihop med Hennessy Cognac och 1987 med Louis Vuitton. De bildar tillsammans LVMH, Moët Hennessy • Louis Vuitton, det största företaget för lyxprodukter i världen.

Vid ett besök hos just Moët & Chandon i förra veckan noterade jag att alla som tog emot besökare såg bra ut och bar svart kostym med ljusrosa detaljer. Den guidade turen inleddes med en proffsig video som visade vinfälten, druvplockning och tillverkningen. Därefter fördes vi ner i källargångarna och överöstes med information om att deras viner tillhörde den finaste klassificeringen, Grand cru, och höga siffror gällande antal odlade hektar och antal öppnade flaskor per timme i världen. Vi ställde frågan om hur många champagneflaskor som ligger lagrade i dessa källare. När svaret var att det är en hemlighet väcktes vår nyfikenhet. Varför är det hemligt? Är de rädda för att varumärket Moët & Chandon ska förknippas med massproduktion och därmed tappa sin glamour? Och då slogs vi av att det är sällsynt med massproducerande företag som förknippas med lyx. Moët & Chandon verkar vara ett undantag.

Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för En varumärkesekvation som inte går ihop

Under varumärke

Kommentarer inaktiverade.