Privatpirater och papegojor

Ingen har väl undgått diskussionen om fildelning och om upphovsrättens ”to be or not to be”. Ibland har det gått så långt att vissa röster vill att hela immaterialrätten ska avskaffas, låt oss leva i det konstnärligt och innovativt totalt fria och hämningslösa samhället. Men majoriteten tycker väl fortfarande att upphovsrätten och hela immaterialrätten ska finnas kvar.

Argumenten för avskaffande har jag svårt att förstå, knappt kommer jag ihåg dem. Egentligen kommer jag inte på något som helst riktigt bra bitande argument. Och då försöker jag verkligen vara fördomsfri och tänka fritt. Jag lovar.

PRV:s generaldirektör har på den här bloggsidan skrivit en artikel (21 april) om varför immaterialrätten behövs, som skydd för investeringar. Läs den, den är bra!

Likväl får man höra att friheten att utnyttja andras immateriella skapelser skulle höja den kulturella och ekonomiska nivån i samhället. För mig som ska leva på mitt skapande eller innovation blir det förstås problem, men – som det låter på motståndarna – så får jag väl ta den smällen. Shit happens. Men jag tvivlar.

De som argumenterar för avskaffande är i många fall personer som egentligen endast stämmer in i andras körsång. De hör inte hela sången utan vill bara vara med och tillhöra den större massans gemytliga sällskap, av kortsiktigt egenintresse, måhända. Upprepar ord som man kanske inte förstår. Där har vi  våra papegojor.

Att behålla immaterialrätten och att ytterligare utveckla den är bra, bra för företagsklimatet, konkurrensförmågan och skaparviljan. Det har ett ofantligt stöd, också av privatpersoner. I många fall är det dock ändå privatpersoner som av olika skäl, ofta pga okunskap, ser mellan fingrarna. Det kan gälla inköp av piratkopierade och förfalskade varor utomlands och här i Sverige, varor som är mycket billigare än normalt. Det kan handla om att kopiera någon bok lite då och då, CD/DVD-skivor, i en lite större omfattning än vad som är tillåtet, fildelning, datorprogram, köpa billiga kopior och förfalskningar av läkemedel och andra eftertraktade saker från tvivelaktiga leverantörer på nätet, och allt annat mellan himmel och jord.  Man intalar sig att det alltid är okej att göra så. Men det är det inte!  Det är inte okej att stödja piratverksamhet. Även om en enda persons felande inte gör så mycket så är det ändå den sammantagna effekten av alla sådana likasinnade ”privatpirater” som kan bidra till att stjälpa någon som har investerat i sitt kunnande.

Ja, vilka är värst, privatpirater eller papegojor?

Ha det bra,

Asko Annala, jurist på PRV

2 kommentarer

Under immaterialrätt

2 svar till “Privatpirater och papegojor

 1. Hej !

  Inmaterialrätten och upphovsrätten behöver moderniseras. Piratpartiet har förslag på hur det ska gå till:
  http://www.piratpartiet.se/patent/patent_behovs_inte
  och http://www.piratpartiet.se/politik/upphovsratt

  Hälsn. Urban

 2. Ebo H-man

  Kanske finns det ett mellanläge mellan att skippa all immaterierätt och att tillåta vilka inlåsningar och intergritetsintrång som helst i immaterierättens namn?

  Det är inte så svårt att hitta tossiga exempel på hur upphovsrätten gått lite för långt. Iallafall för de av oss som inte direkt har nån inkomst av att systemen upprätthålls, bevakas och ständigt utvidgas.

  Att rättigheterna till Disneys filmer förlängs varje gång de är nära att gå ut är väl något som ganska tydligt visar hur fel det har blivit.
  De tog Grimms sagor (som var allmängods) men målade figurerna i nya grälla färger,och tänker nu aldrig släppa ut dem till folket igen.

  En vettig tidsperiod för sån upphovsrätt ligger kanske kortare än 50, förlåt 75, förlåt 90 år efter skaparens bortgång.