Ett fång rosor till handläggaren

I söndagens DN (2010-08-29) kunde man på familjesidan läsa om Helena Billström Rudling som för ett par år sedan fick en god idé. Uppfinningen handlade om att ge växter stöd på ett enkelt sätt genom moduler av rör och linor. När Helena gick till Nyföretagarcentrum fick hon nobben, medan patentingenjören på PRV uppmuntrade henne att fortsätta arbeta med ansökan tills den gick att godkänna. Nu har Helena ett patent!

I artikeln berättar Helena att handläggaren på PRV är värd ett fång rosor för det stöd han gett henne. Jag söker upp honom och han kommer mycket väl ihåg ärendet. Från början var det inte tydligt i patentkraven vad uppfinningen gällde. Han hittade teknik som förtog uppfinningen så som den var beskriven där, men inte så som den egentligen var tänkt att fungera. Eftersom det är viktigt att uppfinningen är definierad i just patentkraven följde en tid av både telefonsamtal och besök hos PRV. Till sist gick det att ge henne ett skydd för idén, ett patent.

Det bästa är förstås att ha med allt som krävs för att utföra uppfinningen i patentkraven redan från början, men i det här fallet gick det bra att skriva om dem, tack vare att det fanns så tydliga figurer. Det är alltså långt ifrån kört bara för att man får ett första negativt besked från PRV. Har man frågor är det bara att kontakta handläggaren och sedan skicka ett skriftligt svar med välvässade argument.

En kortare intervju med Helena kan du lyssna på här.

Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Ett fång rosor till handläggaren

  1. SLT-A65

    Jag tänkte bara släppa dig en linje för att berätta din webbplats verkligen rocks! Jag har letat efter denna typ av information under en lång tid .. Jag brukar inte svara på inlägg men jag kommer i detta fall. WoW fantastiskt bra.