Skydda en målgest?

Nyhetsmorgon i TV4 i morse kunde vi se vår generaldirektör Susanne Ås Sivborg tillsammans med Douglas Roos diskutera olika skyddsformer inom immaterialrätten. Steffo Törnquist undrade om det var möjligt att söka patent på en utförandeform och ett klipp spelades upp där en dansande figur framförde olika konster. Susanne konstaterade snabbt att det handlade om upphovsrätt. Diskussionen fortsatte och berörde områdena patent, mönsterskydd och varumärkesskydd. Vi som jobbar inom dessa olika områden hänger lätt med i diskussionen men för gemene man kan gränsdragningar mellan de olika skyddsformerna vara svårt att hänga med på. Hur ska vi på ett pedagogiskt och enkelt sätt förklara skillnaderna? Behöver man alltid skydda sina ideer?

Douglas Roos nämner att han inte alltid väljer att söka patent på sina uppfinningar utan satsar på marknadsföring och insatser för att stärka varumärket. En intressant tanke!

Klippet avslutas med frågan om skyddet för en målgest – skulle det vara möjligt?
Min undran är då  – Vem skulle då stå som innehavare för FC Stjarnan’s målgest?

Markus Dahlberg / Kundansvarig på Design- och varumärkesavdelningen, PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Skydda en målgest?

  1. Ping: Obegränsat och avreglerat i apotekshyllan « PRVbloggen