300 000 – ett plåster på såret

I går var det prisutdelning av det Stora Teknikpriset som årligen delas ut av tidningen Ny Teknik och Vinnova.

Vinnaren av 300 000 kr gick till Tomas Fabo på Mölnycke Health Care. Innovationen heter Safetac – ett smärtfritt silikonplåster. När jag tittar i Svensk Patentdatabas ser jag att Safetac inte är den enda innovationen som Tomas ligger bakom. Tomas är helt klart en förebild på många sätt!

När man ser de 3 finalisterna och deras enastående innovationer som genererar stora intäkter förstår man hur viktigt det är för Sverige med framgångsrika innovatörer. De skapar arbetstillfällen och sätter Sverige på världskartan. Tomas uppfinning har redan hjälpt 14 miljoner patienter.

Kvällen bjöd även på en mycket intressant panel som bestod av fyra framgångsrika kvinnor. Samtliga på arbetsplatser där innovation står i centrum. Deras viktigaste budskap för att jobba framgångsrikt med innovationer var ”utgå ifrån kundernas behov när ni utvecklar nya produkter och tjänster”, ”involvera kunderna i er process”. Vidare lyfter alla fram vikten av andra förutsättningar för att jobba framgångsrikt med innovation, så som: organisation, företagskultur och arbetsprocesser. Jag inser också att alla har fler saker gemensamt som de inte lyfter fram. För att bli så framgångsrika som de är så krävs en enorm uthållighet och envishet.

När jag tittar på alla dessa framgångsrika män och kvinnor slår mig tanken – vilka enormt bra förebilder de här personerna är för framtida innovatörer. Men de är ”doldisar”. Varför envisas media med att bara lyfta fram de innovatörer vars namn vi redan känner till? Det finn ju fler ”Tomas” i vårt land.

Paula Lembke
Marknadschef PRV

2 kommentarer

Under innovation

2 svar till “300 000 – ett plåster på såret

 1. Läser med intresse ditt inlägg ”300 000 – ett plåster på såret”. I slutet skriver du att media framför allt envisas med att lyft fram de innovatörer vi känner till. Men om man som läsare orkar gå utanför de vanliga mediekanalerna, lär du se att många facktidskrifter inklusive min egen tidning Uppfinnaren & Konstruktören, tar fram väsentligt fler exempel på de personer du efterfrågar. I vårt eget fall har vi faktiskt hållit på med detta i ganska precis exakt 25 år. En och annan ”er-känd innovatör” får också plats naturligtvis, men många är faktiskt okända och kämpar lika hårt för sin idé som de som blir erkända och får fina priser av de stora tidningarna!

  • Hej,
   vad glad jag blir att ni har förstått vikten av den okända innovatören! Jag får er tidning men måste uppenbarligen läsa den bättre!

   Lycka till i fortsättningen med er tidning, jag lovar att jag ska lyfta fram den som en förebild i den här frågan!

   Hälsningar
   Paula Lembke