Fri konkurrens även för en myndighet

Förutom att vara en myndighet som ger skydd för idéer i form av varumärkes- och designskydd och patent rymmer PRV en konsultverksamhet, PRV InterPat. Deras uppgift är att stödja svenskt näringsliv med information och service kring patent, varumärke och design. Konsultverksamheten använder sig av patentingenjörerna, informationsspecialister samt varumärkes- och designhandläggare i uppdragen de utför.  Ett av deras uppdrag kan till exempel vara att söka igenom alla databaser för att se om en uppfinning redan är känd.

Med ojämna mellanrum ifrågasätts de konsulttjänster PRV erbjuder. Oftast handlar kritiken om att en myndighet inte ska konkurrera med de privata aktörerna. Jag skulle förstå den kritiken om det var så att PRV har så låga priser att vi tvingar övriga att också sänka sina priser. Nu är våra priser mycket jämförbara med marknadens. Då återstår frågan om en myndighet alls ska vara en konkurrent. Ja, det tycker jag! För användaren av alla sådana här tjänster innebär PRV:s närvaro att de får ytterligare ett alternativ att välja mellan. På mässan Eget företag pratade jag med en ung uppfinnare som tyckte att alternativet att vända sig till en aktör som är van att granska och bedöma uppfinningar, var seriöst.

Jag vill gärna veta hur ni bloggläsare ser på saken!

Läs gärna mer på:

Förordning med instruktion för Patent- och registreringsverket

Om konsultverksamheten PRV InterPat

Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

3 kommentarer

Under immaterialrätt

3 svar till “Fri konkurrens även för en myndighet

 1. Det verkar vara många smarta och välutbildade människor som jobbar med det här. Om man avrustar patentsystemet kan både era anställda och de anställda i era privata konkurrenter arbeta med mer produktiva uppgifter. Det hade nog tjänat samhället.

 2. Ni erbjuder ett antal tjänster gratis på Er hemsida såsom patentsök. Kan entreprenörer och innovatörer erbjuda samma söktjänst gratis?

  • Hej Jonas!
   Alla är välkomna att använda våra gratistjänster. Du kan däremot inte erbjuda dina kunder våra söktjänster och hävda att det är dina egna, dvs sätta ett eget varumärke på dem.
   Se också mitt svar på kommentaren till ”Svensk patentdatabas en oändlig idébank”.
   /Anna