Det finns mer än immaterialrätt

I Sverige är vi duktiga på att skydda våra idéer. Sett till antalet invånare har vi många patent men av någon anledning är vi inte lika duktiga på att göra affärer av idéerna. Jag undrar hur det kommer sig och jag vet att man till och med forskar på detta fenomen. Inte kan vi väl skylla på jantelagen i det här fallet, uppfinnaren har ju ändå kämpat sig igenom patentprocessen och måste då tro starkt på sin uppfinning? Eller är det just här skon klämmer – att det inte är uppfinnaren som ska kommersialisera sina livsverk? Det behövs ofta en annan typ av person och möjligen ett annat förhållningssätt till själva produkten. Det är kanske bättre att koppla in den sanne entreprenören, som också är insatt i hur marknadsföring, prissättning och försäljning går till? Det gäller ju att förvalta sin skyddsrätt!

Under tiden kan uppfinnaren komma på nya bra idéer. Tänk om Håkan Lans hade fått uppfinna istället för att strida om rättigheter, vad hade han kunnat komma på?

Även om vi på PRV har en tendens att tro att immateriella rättigheter är det viktigaste som finns så är det egentligen bara starten för en produkt. Den immateriella rättigheten kan vara det som gör en riskkapitalist villig att investera pengar och den kan naturligtvis vara en handelsvara vid licensiering eller försäljning. Men har man tänkt starta en egen verksamhet kring idén har man mycket arbete kvar efter den godkända eller registrerade rättigheten.

Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

1 kommentar

Under innovation

Ett svar till “Det finns mer än immaterialrätt

  1. Andrea

    Ville bara säga att ni driver en riktigt bra blogg 🙂 Intressant och innehållsrik. Att arbeta på PRV är ett av mina drömyrken och jag blir inte mindre sugen av att läsa den här bloggen 😉