Det där med långa namn

Varje gång ett företag köper ett annat, eller när flera företag går samman så ställs de inför den oundvikliga frågan: Hur ska vi göra med namnet? Ibland väljer de att släppa de gamla och ta ett helt nytt namn. Ibland läggs det ena namnet efter det andra till, och det nya företaget får heta något i stil med Föreningssparbanken, som senare blev Swedbank, eller TietoEnator (som sunt nog numera bara heter Tieto). Det mest extrema vi kunde komma på är Öhrlings PriceWaterHouseCoopers, men som nu äntligen släppt taget och bytt namn till PwC.

Hur kommer det då sig att det gärna blir ett sammansatt ord istället för ett nytt namn?

1)      Representanter från de båda företagen är rädda för att trampa varandra på tårna.

2)      Företagen är rädda för att förlora värdet som ligger i de upparbetade varumärkena.

3)      Det känns svårt och skrämmande att släppa befintliga plattformar och företagskulturer.

Men från min horisont som namnstrateg vill jag uppmuntra er som står inför en sammanslagning att våga lämna de gamla namnen. Lita på det nya erbjudandet och visa det även med namnet. I klartext tycker jag att två namn som helt enkelt hängs efter varandra är fegt och tråkigt!

Det smartaste jag har sett på nära håll är hur Programmera och Giga gjorde när de slog sina påsar ihop och blev Yarrow (som 2007 blev uppköpta av Softronic och bytte namn). Representanter från båda företagen var med i processen och namnen testades och godkändes av den som kommer att säga det mest, nämligen receptionisten.

Katarina Sverdrup, namnstrateg Eqvarium AB

7 kommentarer

Under varumärke

7 svar till “Det där med långa namn

 1. Ruben

  Lägg av! Ere sant?

 2. Dan

  Helt sjukt? Hur kunde jag missat detta? Tack!

 3. Rasmus

  Det var som fan! Tack!

 4. Harald

  Grymt inlägg, men det kunde varit lite längre!

 5. Sara

  Är Öhrlings PriceWaterHouseCoopers och PwC samma bolag???

 6. Martin

  Verkligen hatar när det är för långa namn

 7. Juuni

  Va? Är det sant att den här bloggen ska byta namn?