Vad skiljer en piratkopia från en förfalskning?

PiratkopieringDet är ingen skillnad i dagligt tal. Piratkopior och förfalskningar är fuskvaror som tillverkas och säljs utan rättighetshavarens tillstånd. Därmed tryggas inte konsumentens säkerhet och rättighetshavarens affärsmöjligheter. Med rättighetshavare menar man den person som har de immateriella rättigheterna, till exempel ett patent, varumärkesskydd eller designskydd för produkten. Piratkopior och förfalskningar skadar även på längre sikt då snyltandet undergräver själva produktutvecklingen. Men detta är ingen nyhet, resonemanget känner du säkert igen. Men finns det då en skillnad mellan begreppen?
Christopher Büller, jurist på PRV förklarar skillnaden såhär:
– Begreppen används ofta synonymt, men i min mening är en förfalskning något som utges för att vara något annat än det i verkligheten är,  medan en piratkopia är en olaglig kopia av en originalprodukt. En förfalskning kan vara en guldring som är tillverkad av guldfärgat stål, medan en piratkopia kan vara en olovlig kopia av ett musikaliskt verk. I det sistnämnda exemplet kan kopian i vissa fall vara av samma kvalitet som originalverket. Oavsett om en vara anses vara en piratkopia eller en förfalskning är de ofta förknippade med samma negativa konsekvenser och risker. Det går därför inte att freda sig med att hänvisa till att den olovliga kopian är en piratkopia och inte en förfalskning eller vice versa.
Kanske har du blivit utsatt för piratkopiering och förfalskning? På prv.se har vi nu tagit fram en klargörande text om piratkopiering. Här får du reda på vilka möjligheter det finns för dig som rättighetsinnehavare att hindra detta.

Anna Engquist, webbansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Vad skiljer en piratkopia från en förfalskning?

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.