Viktigt att söka varumärkesskydd i tid!

Det är viktigt att ansöka om varumärkesskydd i god tid före en planerad lansering av en ny produkt. Ansöker man om varumärkesskydd för sent kan hela projektet försenas eller så kan man bli tvingad att fortsätta med en lansering utan varumärkesskydd. Om varumärket då inte blir godkänt kan det få stora konsekvenser.
– Vi hade inte kunnat vänta längre, säger Carina Hägglund på Mambojambo som nyligen fått varumärket ICEBREAKER registrerat.

Carina Hägglund driver sedan 2005 designbyrån Mambojambo tillsammans med Karolina Stålenbring. Carina leder projekten och ansvarar för kundkontakten medan Karolina leder förarbetet i de kreativa faserna och sätter formen på de flesta av uppdragen.

I samband med firandet av företagets femårsjubileum den 28 oktober 2010 ville Carina och Karolina ge ut kortspelet Icebreaker! som innehåller isbrytande frågor som får folk att lära känna varandra bättre.

För att försäkra sig om att de inte begick varumärkesintrång samt för att säkra den egna rätten till märket Icebreaker! ansökte de om varumärkesskydd med hjälp av juristfirman Varumärkesombudet.se som är specialiserad på varumärken. Varumärkesombudet lämnade in en varumärkesansökan den 15 juni 2010. Inte förrän den 15 oktober registrerade Patent- och registreringsverket varumärket och registreringsbeviset skickades ut. Då återstod endast tretton dagar till femårsjubileet.

-Det är klart att det är frustrerande för företagare att behöva vänta så lång tid på att få sin varumärkesansökan godkänd. Särskilt om det är någorlunda bråttom, säger Maite Eriksson som driver Varumärkesombudet. Det är ju så viktigt att märket blir godkänt innan man lägger ner ytterligare kostnader, fortsätter hon.

Carina på Mambojambo tycker att fem månader är alldeles för lång tid. Hon hade verkligen inte räknat med att vänta så länge utan hade förväntat sig att det skulle ta två till tre veckor.

Mikael Säll som är Kvalitetskontroller på Patent- och registreringsverket (PRV) säger att målet är att handlägga inkomna varumärkesansökningar till registrering på ungefär sju veckor, om inga hinder påträffas.

-Den genomsnittliga handläggningstiden har skiftat under året på mellan 6-16 veckor. Under sommaren hade vi en topp men nu har vi vidtagit ett antal åtgärder och är nere i ungefär 8-9 veckor.

Jämfört med andra patentverk runt om i världen står sig PRV väl menar han, men att vänta fem månader på att få en ansökan godkänt är för långt.

– Det är alltså mycket viktigt för företagare att ansöka om varumärkesskydd i tid. Det är nämligen inte heller säkert att märket går direkt till registrering efter inlämningen. Ibland kan det dyka upp hinder som gör att processen tar ännu längre tid, säger Maite Eriksson på Varumärkesombudet.

Men den här gången gick det bra. Märket blev godkänt i tid och kortspelet kunde tryckas.
-Dessutom blev spelet mycket omtyckt!, säger Carina.

Maite Eriksson, Varumärkesombudet

4 kommentarer

Under varumärke

4 svar till “Viktigt att söka varumärkesskydd i tid!

 1. Hur fungerar varumärkesskydd om man skall utgå från open branding-konceptet?

  Är det ens möjligt att skydda en tjänst/produkt med ett öppet varumärke?

 2. Hej Mikael,

  Du får gärna utveckla vad du menar med öppet varumärke för att jag skall kunna ge dig ett så bra svar som möjligt.

  Hälsningar,
  Maite

 3. Hung

  Om man vill implementera ett kortspel som har funnits länge i en egen data applikation för att kunna spela den i datorn och publicera det. Gör man en intrång då eller?

  • Hej Hung,
   Tack för ditt meddelande.
   Vänligen slå mig en signal på 0739-81 34 45 så att vi kan diskutera saken närmare.
   Många hälsningar,

   Maite