Allt är inte ”samma – lika”!

Igår var jag i Göteborg och deltog i en paneldebatt om patentstrider. Bakgrunden till debatten är de många patentstrider som äger rum i USA, inte minst mellan stora drakar inom mobil– och IT-branscherna.

Grundfrågan som ställdes var om vi kommer se en liknande utveckling i Sverige. Vi gjorde vårt bästa för att snurra ordentligt på kristallkulan! Det som vi i panelen dock tyckte var viktigt att lyfta upp var att patenträtten skiljer sig åt väsentligt mellan USA och Europa. Det går att få patent för helt andra saker i USA, inte minst på mjukvarusidan. Detta är en viktig orsak till de omskrivna patentstriderna.

När vi diskuterar immaterialrätt finns en utbredd uppfattning om att immaterialrättigheterna ser exakt likadana ut i hela världen. Många blir faktiskt fortfarande förvånade när de inser att världspatent som gäller i hela världen inte finns.

Problemet är att mångas bild av patenträtten påverkas starkt av mediernas rapportering om händelser i USA. Jag känner att jag vill skrika ”objection!”. Men skulle någon lyssna?

Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

Kommentarer inaktiverade för Allt är inte ”samma – lika”!

Under patent

Kommentarer inaktiverade.