Utan patent inga Nobelfester!?!

I helgen var hela familjen på Nobelmuseet. I en monter snurrade patentbrev för att visa exempel på de patent som Alfred Nobel hade runt om i världen.

Montern fick mig att tänka på hur mycket vi har patenträtten att tacka för.

För det fall att Nobel inte fått sina patent hade han nog inte tjänat så mycket pengar. Då hade det inte blivit något Nobelpris. Än idag ger alltså Nobels patent avkastning till forskning och kultur!

Och utan patenten hade det då inte heller blivit något Nobelmuseum. Då hade vår dotter inte fått gå en strålande bra barnvisning, som bland annat innehöll tankeväckande beskrivningar av vad de olika vetenskapsområdena handlar om. Tänk om dessa barnvisningar kan bidra till att fler barn får ett intresse för naturvetenskaperna – så att vi kanske kan få fler svenska Nobelpris.

Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

5 kommentarer

Under patent

5 svar till “Utan patent inga Nobelfester!?!

 1. Från ert perspektiv är det ett utmärkt argument, för att det inte går att motbevisa. Det finns inget som talar för att Nobel inte hade tjänat mängder av pengar utan patentsystemet (Man hade t.ex. kunnat tänka sig affärsmodeller som var lite mer frimarknadsbaserade). Men eftersom patentsystemet finns och Nobel tjänade mycket pengar på patentsystemet kan man påstå att Nobel inte hade tjänat pengar utan det.

  Sedan kan man tänka sig en värld med mycket mer innovation. En värld där inte bara Nobel, utan många andra uppfinnare kunde tjäna pengar på utvecklandet av revolutionernade teknik. En sådan värld har försvårats av patentsystemets kostnader för de som inte sitter högst i pyramiden.

 2. Det finns inget bevis på att Nobelprisen har främjt inovation och det finns got om vetenskap som pekar på att patentsystemet har själpt den. Så ja om nu patentsystemet är till för att statens höga höns, kungahusen och media ska få en fest där de har bjudit in ett fåtal inovatörer.
  Inovatörer som dessutom med stor sannolikhet hade gjort sina verk utan priset.

  Finns gott om andra sätt att intressera barn för vetenskap, vi har naturen runt oss vi har gott om inovationer som rullar runt på vägar, pryder våra väggar med mera.

  Ditt påstående om att patent skulle vara det som var ansvarig för att museet och prisets existens bär tyvärr inte så mycket vatten då vi inte har en värld där patentet inte existerar och bevaras med våld att jämföra med.

 3. Superior thinking demotnrasted above. Thanks!