Årets kvinnliga uppfinnare utsedd

I dag på den internationella kvinnodagen utses Åsa Magnusson till årets kvinnliga uppfinnare. Med sin innovativa livboj kan fler liv räddas.

Det var år 2002 som allt började. Åsa Magnusson erbjöds en anställning där det krävdes att hon genomgått en livräddningsutbildning. Under utbildningens sista dag ställdes deltagarnas färdigheter på prov när de skulle dra upp en 100-kilos brandman ur vattnet. Åsa klarade inte testet. Det var då tankeprocessen startade. Idag, nio år senare tar hon emot priset som årets kvinnliga uppfinnare. Jag ringde upp Åsa för att gratulera till priset.

– Tack, det känns fantasiskt roligt!

Åsa Magnusson har utvecklat en ny typ av livboj som heter QuickSave. Det unika med QuickSave är att den packas i ett rör så att den går att få ned under vattenytan samtidigt som den är lätt att simma med. Därtill kan livbojen blåsa upp sig själv.

– Om det är en person som ligger på botten av en sjö trär man QuickSave runt kroppen, drar ut en sprint och skickar upp personen till ytan, förklarar Åsa.

Välskyddad produkt
För Åsa har det varit viktigt att tänka stort gällande sin produkt, stort och rätt.
– Det är en internationell produkt som ska lanseras i andra länder. För att ingen ska kunna ta min idé har jag sökt flera olika immateriella skydd.

Varumärket QuickSave är registrerat hos oss på PRV och hos OHIM.
– Jag har två olika patent för att ha ett så brett och starkt skydd som möjligt. Vi är även på gång med att söka patent i andra länder och en ansökan om mönsterskydd är inlämnad.

Åsa berättar att skydden har varit väldigt viktiga då det är ett helt nytt tänk i produkten i och med att man kan med den ned under ytan.

– Just den här produkten är utvecklad som ett arbetsredskap för yrkesverksamma, exempelvis ytbärgare, badvakter och brandkårens dykare.

Det här är bara början. Åsa är redan igång med att utvecklinga en ny produkt, den här gången är målgruppen privatpersoner. Åsa förklarar att det är en slags livboj som man kan ta med under vattenytan.

– Säkerhetstänket med flytväst behöver utvecklas. Att du har flytväst i din båt hjälper inte den person som ligger i vattnet utan flytväst. Därför ska det finnas en livboj i varje liten eka! säger Åsa med övertygelse i rösten.

Jag tackar för pratstunden, gratulerar ännu en gång och önskar Åsa lycka till i framtiden.

Det är för sjätte året som Svenska Uppfinnareföreningen, SUF och Qvinnliga Uppfinnare i Sverige, QUIS utnämner Årets kvinnliga uppfinnare.

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV.

Kommentarer inaktiverade för Årets kvinnliga uppfinnare utsedd

Under design, immaterialrätt, patent, varumärke

Kommentarer inaktiverade.