Vilken underbar innovationskraft – ensam är inte stark!

Efter att jag har spenderat 1 ½ dag tillsammans med dem i Sverige som jobbar med innovation känner jag mig full av energi och hopp. IVA:s projekt, Innovation för tillväxt, hade ordnat ett mycket givande seminarium som fokuserade på det nationella och regionala samspelet i innovationsfrågor. Det som kom fram under mötet ska bli ett inspel i Sveriges framtida innovationstrategi. Förutom att alla regioner runt om i Sverige var representerade fanns representanter från Vinnova, Tillväxtverket, SISP, Näringsdepartementet för att nämna några. Det var mycket fokus på mingel, erfarenhetsutbyte, workshopande och informationsspridning. Danmark och Finland var där och presenterade sina respektive innovationsstrategier på nationell och regional nivå. Mycket lärorikt!

Min behållning från mötet är flera saker men för att nämna några:
1) Sverige behöver en innovationsstrategi.
2) Om Sverige ska lyckas implementera en innovationsstrategi behöver vi våga renodla bland de innovationsinitiativ som finns.
3) Sverige har många välfungerande innovationsstrukturer och miljöer i regionerna som regeringen måste ta hänsyn till i framtagandet av innovationsstrategin.
4) Sist men inte minst fick jag med mig en massa bra namn på personer som jag hoppas ska leda till samarbeten.

I gruppen som jag hade förmånen att sitta och arbeta med under dagen kom vi fram till ytterligare saker som är viktigt att tänka på när man ska ta fram en innovationsstrategi:
1) Alla myndigheter behöver samordna sina frågeställningar och kartläggningar av det som sker i regionerna. Gör vi inte det tar vi bort kraft, energi och tid som ska läggas på entreprenörerna. Det som händer idag är att flera myndigheter ber om samma information men på olika sätt vid olika tidpunkter.
2) Kommunikationen måste bli bättre. Varje innovationsaktör gör massa bra saker men är dåliga på att informera. Alla måste bli bättre på att synliggöra sitt resultat och på ett tydligt sätt förklara vad man gör och vill åstadkomma. Även regeringen måste bli bättre på att samordna sin kommunikation ut till regionerna.

Nu ska jag sätta mig och se över alla visitkort som jag fått. Huvudsyftet är att lyssna in eventuella behov av utbildning i immaterialrätt i de olika regionerna. Om du inte blir kontaktad av PRV och du representerar en större organisation eller region som har behov av immaterialrätt, tveka inte. Ring mig!

Alla innovationer har behov av immaterialrätt i någon form!

Väl mött!
Paula Lembke
Marknadschef PRV

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Vilken underbar innovationskraft – ensam är inte stark!

  1. I’m not easily impressed. . . but that’s ipmrsiesng me! 🙂

  2. Ping: Det är liksom fint att vi som jobbar i så olika branscher ändå jobbar med samma mål – främja innovation i Sverige! | PRVbloggen