Framtida strider om toppdomännamn?

Namn har länge varit ett känsligt ämne och anledningarna till det har onekligen blivit fler på senare år. Det stegrande värdet på varumärken har gjort sitt till och självklart också framväxten av internet. Tidigare handlade vi genom att gå till en affär där vi fysiskt gick in genom dörren. Nu hittar vi de butiker och varor som vi letar efter genom att söka på internet. Konsekvenserna av att vara svår att hitta i cyberrymden kan bli precis hur stora som helst.

Nyckeln till att vara lätthittad på webben är att ha ett bra företagsnamn och att webbadressen är densamma som företagsnamnet. I och med att det har blivit allt trängre i de populära toppdomänerna har det blivit svårare att registrera nya namn som är lätta att hitta på internet. Men nu kan det vara ändring på gång.

När det gäller internetdomänerna är det en organisation som heter Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) som håller i tyglarna. Om allt går som Icann har tänkt sig kommer den som har 185 000 dollar i plånboken att inom kort kunna registrera en valfri toppdomän. Exempelvis: .sverige eller .volvo.

Det är många frågeställningar som kommer upp i och med planerna för toppdomänerna, exempelvis frågan om vem som ska få lov att registrera varumärkesskyddade namn eller namn på länder. Kommer Icann att ta hänsyn till varumärkesskydd? Vi är extra nyfikna på hur det blir i de fallen då samma namn är registrerade i olika varumärkesklasser, av olika företag. Vi kommer med spänning att följa toppdomänernas öde.

Läs mer om ämnet i DN:s artikel eller ägna några timmar åt forskning på Icanns hemsida. Det kan vara väl investerad tid. Den som är på hugget att registrera populära toppdomäner först kan komma att göra sig en rejäl hacka.

Katarina Sverdrup, namnstrateg Eqvarium AB

2 kommentarer

Under varumärke

2 svar till “Framtida strider om toppdomännamn?

  1. Oj, Icanns planer var nyheter för mig. Det blir verkligen spännande att följa. Det är onekligen ett annorlunda sätt att tjäna pengar, att snappa åt sig toppdomäner.

    / Anna Lundqvist, patentingenjör på PRV

  2. Vad roligt att ni uppmärksammar det här! Det kommer definitivt att innebära många nya frågeställningar i varumärkes- och domännamnsarbetet.

    I höst, närmare bestämt 30 september, kommer vi att hålla en kurs om de immaterialrättsliga aspekterna på domännamn med speciellt fokus på de nya generiska toppdomänerna i samarbete med Petter Rindforth, mångårig domäntvistlösare för WIPO, NAF, .SE/IIS och CAC, samt aktiv inom flera av ICANN:s arbetsgrupper och organ, bl a Intellectual Property Constituency (IPC).

    Håll utkik på http://www.prv.se/utbildning/ för mer information om kursen inom kort!

    /Magnus Leijel, Utbildningsansvarig på PRV