En dag för immaterialrätten och för design!

Viennetta - Tårta på tårta

Betydelsen av ett designskydd

World Intellectual Property Day – FN:s dag för immaterialrätten, idag den 26 april, har i år temat ”Designing the Future” med fokus på just design och designskydd. Designskyddet är ett delvis bortglömt och inte särskilt väl ansett skydd. Man kan fråga sig varför när just designen på en produkt egentligen spelar en nästan lika viktig roll som varumärket när vi ska handla något. Om vi tänker efter så tittar vi ofta på designen när vi ska köpa något, vi vill att det vi köper ska ha en häftig, tilltalande design eller att det ska passa tillsammans med något annat, till exempel möbler, tyger eller liknande. Även en speciell design på en förpackning kan göra att vi köper just den varan från en leverantör och inte den från konkurrenten – och ändå är det så få som använder sig av möjligheten att skydda sin design. Jag tror att det beror på flera olika saker men den troligaste orsaken är nog att man helt inte känner till möjligheten att skydda sin design eller sitt mönster. Ett designskydd (mönsterskydd) är ett bra komplement till varumärkesskyddet och kan hjälpa till att ge den produkt man säljer det lilla extra skyddet som gör att konkurrenterna drar sig för att lägga sig för nära med sin produkt. Tyvärr kommer du aldrig att få reda på om så har varit fallet – dina konkurrenter kommer aldrig att erkänna det för dig, men du kan vara säker på att det har orsakat dem problem och kostat dem pengar när de har funderat på hur de ska kunna konkurrera med din produkt.

/Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV

Kommentarer inaktiverade för En dag för immaterialrätten och för design!

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.