Utan utgivningsbevis kan det gå illa

Jag läste en artikel på resume.se med rubriken Dagens Medias chefredaktör utreds för tryckfrihetsbrott . Med anledninga av artikeln vill jag upplysa om vikten att ansöka om utgivningsbevis för skrifter eller för webbplatser.

Det finns många fördelar med att ha ett sådant utgivningsbevis men eftersom det också är en skyldighet enligt grundlagarna så finns även risken att bli utpekad av Justitiekanslern som ett företag som inte följer grundlagarna och med hot om böter eller fängelsepåföljd. För att undvika detta så rekommenderar jag att ni undersöker om ni behöver ett utgivningsbevis för en tryckt skrift och även om det behövs för tidningar som ligger på internet.

Information som rör tryckta skrifter finns på prv.se
Det går även bra att ringa vår kundtjänst tel. 08-782 28 00.
Information som rör tidningar på internet finner du hos Myndigheten för Radio och TV.

/Jan Ottosson, jurist för periodiska skrifter PRV

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Utan utgivningsbevis kan det gå illa

  1. Tryckfrihet(C) Tryckmechantilism(tm)

  2. Ping: Måndag: Integritet – seminarier i fokus « Emil Isberg