”Hygienfaktor” – borde inte immaterialrätt vara det?

Innovatörer talar ofta om hygienfaktorer. Om någon skapar en ny typ av klocka är det en hygienfaktor att den kan visa rätt tid. Om någon skapar en ny typ av mobiltelefon är det en hygienfaktor att den går att ringa med.

Från mitt perspektiv har jag börjat tycka att en medveten hantering av immaterialrättsfrågorna också borde vara betraktas som en hygienfaktor i innovationsprocessen. Ingen innovationsprocess, inget ”innovationsverktyg” borde ses som komplett utan att immaterialrättsfrågorna är med.

Vad är bakgrunden till att jag vill se immaterialrätt som hygienfaktor? Jo, jag är helt enkelt trött på hur immaterialrättsfrågor missköts. Jag är trött på företag som helt plötsligt upptäcker att en viktig person i en innovationsprocess arbetar som konsult och därmed inte omfattas av lagen om arbetstagares uppfinningar. Jag är trött på företag som köper arkiv, för att sedan upptäcka att de inte förvärvat rätten att använda det som finns i arkiven. Jag är trött på företag som bygger en hel affärsidé på en designers formgivning utan att ens förstå att skriva ett avtal med designern.

En medveten hantering av immaterialrättsfrågor är avgörande för att göra innovationer till affärer. Alltså finns det nog inga frågor som är så viktiga som immaterialrättsfrågorna. Om inte annat så går många affärsmöjligheter förlorade såsom det är idag.

Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

 

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “”Hygienfaktor” – borde inte immaterialrätt vara det?

 1. Gerth Öhman

  Bästa Christina Wainikka, ett intressant inlägg. Men …
  Definitionen på ‘hygien’ är (närmast) .. (the rules or science of) cleanliness whose aim is to preserve health and prevent the spread of disease. Redan här kanske vi validerar att syftet kan vara intresssant. Men valet av ord något avvikande (dvs. Hygien..).
  Jag är doktorand med centrering till ‘Innovationens övergång från det analoga samhället till det (tillväxande) digitala samhället’. Min Lic-del presenteras i jan-febr 2012. Innehållet förväntas skapa aktiv insats för att skydda och utveckla pågående innovationsutvecklingar. Jag har själv
  många IPR, som skapat många arbetstillfällen och jag känner starkt för kunskapsutveckling inom denna domän.
  Christina Wainikka, utveckla Dina visualiseringar så skall jag följa Dina tankar. Lycka till.
  Gerth Öhman