.xxx – inte bara för sex

Porrindustrin protesterar mot .xxx

Porrindustrin protesterar mot .xxx

Nu kör den nya toppdomänen .xxx igång. Det är en toppdomän avsedd för porrindustrin.

ICM Registry, som ansvarar för .xxx, påstår att ca en miljon intresseanmälningar har kommit in, och tanken med .xxx är inte bara att skapa en ny webbplats för porren, utan också att den som vill undvika att hamna på porrsiter ska kunna filtrera bort dessa på ett enkelt sätt.

Den traditionella porrindustrin är inte särskilt förtjusta i denna toppdomän, de har ju etablerat sig på Internet sedan länge med egna välkända hemsidor under .com.

”Jaha, vad rör det mig?” tänker du förmodligen.

Dels bör du som har ett välkänt och registrerat (ja, det måste vara registrerat) varumärke som antingen brukar angripas av diverse domänpirater eller annars avser varor som definitivt inte bör kopplas till porr – t ex leksaker och barnkläder – nu snabbt använda möjligheten att skyddsregistrera (blockera) ditt varumärke under .xxx.

Dels är administrationen, affärsplaneringen och företagens marknadsföringsbeslut för .xxx en liten, liten försmak till vad som kommer nästa år: Då släpper Internets styrorgan ICANN nämligen minst 200 nya toppdomäner!

Vad du nu snabbt måste ta ställning till är om ditt företag eller organisation ska a) ansöka om en egen toppdomän, eller b) bevaka vem som annars söker registrera en toppdomän som är identisk med ert varumärke/firma, och inleda en process att stoppa dem, eller c) åtminstone ta ett långsiktigt beslut om vilka av alla nya toppdomäner ni ska registrera era domännamn under – som skydd eller som ny marknadsföringspolicy.

Alltså:
.dags .att .vakna .och .agera!

Petter Rindforth / Fenix Legal
Tvistlösare domännamn & ledamot av ICANNs Intellectual Property Constituency

Kurser om domännamn
PRV håller kurser i höst om domännamn, både grund– och fördjupningskurs.
Kurserna är utvecklade i nära samarbete med Petter Rindforth, mångårig domäntvistlösare för WIPO, NAF, .SE/IIS och CAC, samt aktiv inom flera av ICANN:s arbetsgrupper och organ, bl a Intellectual Property Constituency (IPC). Som föreläsare möter du kort sagt Sveriges främsta expert på domänfrågor.

2 kommentarer

Under immaterialrätt