Hur skyddat är mitt bolagsnamn?

Som kundtjänstmedarbetare på PRV får jag ofta samtal med frågan om man inte har ensamrätt på sitt bolagsnamn genom att man har bolaget registrerat hos Bolagsverket. Behöver man ändå registrera sitt bolagsnamn som ett varumärke? Vad är skillnaden?

Om man har en registrerad firma hos Bolagsverket är bolagsnamnet skyddat mot att identiska bolagsnamn registreras. Om skyddet avser hela Sverige eller är begränsat till ett eller flera län avgörs av bolagsformen. Exempelvis är bolagsnamnet skyddat i hela landet med ett aktiebolag, medan en enskild firmas skydd är begränsat till ett specifikt län.

Man kan ansöka om att registrera bolagsnamnet som ett varumärke hos PRV om man marknadsför sina produkter eller tjänster under det namnet. Om man då får varumärket registrerat innebär det att man har ensamrätt på namnet i hela landet för just de varor och tjänster man har angett i sin ansökan. Dessutom får man ett skydd mot att andra använder snarlika, dvs. förväxlingsbara, varumärken och bolagsnamn för samma (eller närliggande) varor och tjänster.

Är ditt företag verksamt i länder utanför Sverige? En svensk varumärkesansökan kan även utökas till att gälla i andra länder genom organisationerna WIPO (internationellt) eller OHIM (EU-länder).

/Camilla Ström, kundtjänstmedarbetare på PRV

6 kommentarer

Under varumärke

6 svar till “Hur skyddat är mitt bolagsnamn?

 1. Jurist

  Hej!

  Fast det stämmer väl inte att en registrering av firma hos Bolagsverket enkom medför firmarättsligt skydd gentemot identiska firmor utan sådant skydd uppkommer ju även gentemot hos Bolagsverket registrerade firmor där det finns en förväxlingsrisk?!

 2. Camilla Ström

  Hej Jurist,

  Det stämmer att det görs en förväxlingsbedömning hos Bolagsverket också. Man utgår dock från Firmalagen och Bolagsverkets praxis. Det är enbart aktiebolag och ekonomiska föreningar som är namnskyddade i hela landet, övriga bolagsformer har begränsat skyddsomfång. Detta innebär att identiska och snarlika bolagsnamn kan registreras avseende en annan del av landet.

  /Camilla, kundtjänstmedarbetare PRV

 3. Hej.
  Jag driver ett företag som heter Takläggarna i Väst AB. Tyvärr så finns det någon som kallat sig för detta och gjort en hemsida med samma ”rubrik” och kommer därför på plats 1, 2 samt 3 på google när man googlar takläggarna i väst. Ur min synvinkel så marknadsför dom sig som det, trots att dom inte bedriver en verksamhet och numret på deras sida går till handelsbanken. Det var en ”testsida” de gjort vad jag förstått.
  Har dom rätt att göra detta? Testa googla på mitt företagsnamn utan AB. Jag har ca 50 sökningar i månaden på mitt firmanamn (utan AB) vilket gör att jag tappar en del kunder. Behöver jag registrera detta på PRV för att göra en polisanmälan? Eller är det namnet redan skyddat på det sättet då det är ett AB?
  Kontaktat ägaren 5 ggr med flera månaders mellanrum och blivit lovad att han tagit bort det, inget har hänt.
  Tacksam för svar.
  /Alex

  • Camilla Ström

   Hej Alex,
   Om ni registrerat firman ”Takläggarna i väst AB” är utgångspunkten att ingen annan får använda sig av ett identiskt eller liknande namn för en identisk eller likande verksamhet, se 3 § Firmalagen (1974:156). Huruvida situationen du beskriver är ett känneteckensrättsligt intrång eller inte beror dock på en rad omständigheter, exempelvis vilket skyddsomfång din firma besitter och huruvida den konkurrerande användningen kan anses utgöra känneteckensanvändning i näringsverksamhet. Dessa och andra omständigheter prövas i slutändan av allmän domstol. I en situation som denna kan det ofta vara en fördel att ta hjälp av ett juridiskt ombud som kan ge dig råd om hur du kan gå vidare.
   En varumärkesregistrering är visserligen en värdefull åtgärd, däremot behöver det inte vara nödvändigt i den situationen du beskriver.

   Kontakta gärna någon av PRV:s jurister för ytterligare information.

   Med vänliga hälsningar
   Camilla, PRV Kundtjänst

 4. Maud

  Om jag har ett registrerat bolagsnamn i Sverige. Kan jag då skydda det inom EU?