Jag har sett första svenska immaterialrättskursen i mobilen!

Mobilt lärande är en resa i sig. Foto: Max Green Ekelin

Mobilt lärande är en resa i sig. Foto: Max Green Ekelin

Idag fick jag ta del av en spännande demonstration av tre projektledare från Högskolan i Borås. De förevisade högskolans första webbapp för mobilt lärande. Inspiration har de fått hos amerikanska lärosäten. Högskolan i Borås har nu tagit fram en webbapp för sina studenter på kursen Patent, varumärke och design – information som inspiration. Kursinformationen har tagits fram i samarbete med PRV och kursen ges som en distansutbildning på Högskolan i Borås och omfattar 10 högskolepoäng. Många av studenterna på kursen är egna företagare som behöver kunskaperna om immaterialrätt i sin innovativa verksamhet. Studenterna lär sig om innovationsprocessen och de olika skyddsformerna och att använda immaterialrättsliga databaser. Nu kan de få kursinnehållet tillgängligt via mobilen, till exempel när de sitter på tåg eller befinner sig i andra miljöer utan tillgång till dator. I webbappen finns bland annat korta filmade föreläsningar och möjlighet att läsa snabba meddelande från lärarna. Att lärarna har möjlighet att med kort varsel skicka meddelande till studenterna kan vara mycket värdefullt. På så sätt kan lärarna tipsa om dagsaktuella artiklar, TV-program som relaterar till ämnet och få snabb kontakt med studenterna då en föreläsning ändrar tid. Funktionalitet och nytta hos webbappen testas av studenter på pilotkursen i höst. Därefter följer utvärdering och ett sannolikt införande i fler kurser framöver.

/ Anna Engquist, webbansvarig på PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “Jag har sett första svenska immaterialrättskursen i mobilen!

 1. Gerth Öhman

  Min första Immaterialrättskurs (IPR) gick jag 1982. Sedan har jag passerat säkert ett 100-tals kurser över tid. Både i Sverige och inom det blivande EU.
  Ett tips Anna. Studera Föranvändarrätten och hur den kommer att påverkas av att USA nu (?) går över till ‘First to file’. En intressant ansats som omvärlden ännu inte registrerat intresse för. Men som ingår i mina studier.
  Med vänliga hälsningar
  Gerth Öhman
  Industridoktorand iom Innovation och IT.