Behöver patentsystemet bytas ut?

En ledare i Computer Sweden hävdar att det är dags att byta ut patentsystemet. Behovet, menar ledaren, är grundat på de nu uppmärksammade patentstriderna och att det är dålig distinktion mellan ”patenträttigheter för design, allmän upphovs- och varumärkesrätt och teknikpatent”.
Och visst är det så att immaterialrätten kan verka stökig. Och visst är det så att det kanske känns hårresande att hundraåriga principer skall tillämpas även idag. Och visst tycks det bråkas osedvanligt mycket just nu.
Immaterialrätten fyller dock fortfarande många viktiga funktioner. Inte minst bidrar de registrerade rättigheterna till en informationsspridning som skulle vara svår att få till på annat sätt.
Dagens innovationer är ofta mångfacetterade och består av flera delar. Det gör att flera olika immaterialrättigheter kan aktualiseras. Det är då inte rättigheterna det är ”fel” på, utan de mångfacetterade innovationerna. Samtidigt är ju dessa innovationer så berikande! När det diskuteras om hur immaterialrätten behöver förändras är viktigt att se vilka prestationer som får skydd, på vilket sätt och med vilka inskränkningar. Att bara kasta allt överbord är dock fel väg.

Christina Wainikka, jur dr och MBA, Wainikkas Innovationsbyrå

Kommentarer inaktiverade för Behöver patentsystemet bytas ut?

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.