Vilken bil är din kollega?

Häromkvällen blev jag uppringd av ett företag som ville göra en attitydundersökning över varumärken och då främst bilar. De ville undersöka vilka mjuka värden vi konsumenter förknippar med olika bilmärken.  Status, kvalité, design, attraktion, pålitlighet och hur vi rangordnar dem. ”Om du tänker på en nära vän, vilket bilmärke skulle han/hon vara?” Frågeställaren fortsatte med frågor i samma stil och räknade upp ölsorter, verktyg och maträtter så som blodpudding och pizza. Allt skulle knytas an till ett bilvarumärke. Mina svar varierade enormt i karaktär så nu i efterhand undrar jag om de verkligen bidrog undersökningen… Att sätta en känsla på ett varumärke är ganska intressant då det är högst personligt.

Det här väckte mitt intresse så jag gjorde en sökning på nätet över vad som kan ligga till grund för de värderingar vi lägger i varumärken. Till slut kom jag in på Interbrand. Interbrand värderar varumärken varje år. En intressant tanke slog mig; genom att marknadsföra sitt varumärke i andra branscher än den egna kan leda till att varumärkets värde ökar. Det kan vara lyckat att ha det i åtanke i sin affärsstrategi.

Undersökningen väckte som sagt mina tankar och jag började tilldela mina vänner olika logotyper. Min högst personliga värdering av en kollega, som är snabb, smart och pålitlig, resulterade i en BMW – förstås. Vilka bilmärken sätter du på dina kollegor?

/Markus Dahlberg, Kundansvarig på PRV

4 kommentarer

Under varumärke

4 svar till “Vilken bil är din kollega?

  1. Kan du kanske vara en Jeep Markus? Lite terränggående…

  2. Associationsutveckling (”Om varumärke X var en bil/hund/hotell/maträtt etc, vilken bild/hund/hotell/maträtt etc skulle det då vara?”) är vanligt verktyg hos de flesta som arbetar med ”brand”-delen av varumärken snarare än ”trademark”-sidan. Och det är just genom att skapa starka och tydliga associationsbilder, dvs förväntningar hos målgruppen, som man skapar starka och värdefulla varumärken (brands). Eftersom associationerna ligger så starkt inpräntade i vår sinnevärld skapar de också värde hos mottagarna/konsumenterna, och därmed också ekonomiskt värde för varumärkesägarna – vilket Interbrand och andra sedan analyserar och sammanställer.

  3. Markus Dahlberg, Kundansvarig på PRV

    Associationsutveckling som du beskriver det verkar mycket spännande och intressant.
    Vi som arbetar på myndigheten har koll på ”trademark”-sidan men för att få en större förståelse för varumärkets betydelse för företaget vore det kanske en idé för oss att dyka ner i ”branding”-delen.