Kriget mot piratkopiorna fortsätter

Följ med på en skrämmande och hårresande dokumentär resa i piratkopiornas spår över 16 olika hamnar i Europa, som sänds i SVT, Dokument utifrån. Sexton hamnar som fungerar som omlastningshamnar för piratkopierade varor, en katt- och råttalek som ursprungligen utvecklats av den internationella knarkhandeln för att förvilla tull och polis. Det är en lönsam bransch där den kriminella brottsligheten utnyttjar transportsystemets luckor.

I programmet får vi följa en samlad tullaktion och lära av tullexperter om hur piratkopiorna lurar och når konsumenterna. Ett slående och vardagsnära exempel är piratkopierad, hälsovådlig italiensk mat som omsätter 50 miljarder euro varje år. Särskilt olivoljan är den vara som är mest utsatt för förfalskning och vid analyser har man hittat rester av spillolja i den piratkopierade olivoljan. Oljan tillverkas i Kina, Libyen och andra delar av Afrika. Detta faktum har föranlett den italienska polisen att utbilda och certifiera särskilda olivoljeprovare för att pröva oljans sammansättning, surhetsgrad, tillsatser och konsistens. Samtidigt som den koordinerade tullaktionen filmas pågår handel med falska varor helt öppet på Odessas sju kilometerlånga marknad för piratkopierade produkter, en enorm fuskmarknad på 80 hektar som skyddas av privata finansiärer. Det är endast genom koordinerade insatser och internationella samarbeten som kriget kan vinnas. Det står helt klart.

Kriget mot piratkopiorna sänds även i K 9/11 och K 11/11.

Anna Engquist, webbansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Kriget mot piratkopiorna fortsätter

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.