Internet förändras! Är vi beredda?

Det första svenska IP-numret rekvirerades i Sverige år 1984, och så sent som år 1996 citerades Sveriges dåvarande IT-minister i Svenska Dagbladet:  ”Internet är en fluga”. Oavhängigt huruvida det var en fel-citering eller ej, så har nedräkningen nu börjat, nästa år förändras Internet. Vågar vi då påstå att det är en fluga?

Susanna Zeko, Policy Manager, International Chamber of Commerce (ICC)

Susanna Zeko, Policy Manager, International Chamber of Commerce (ICC)

ICANN, internets högborg och väktare av IP-adresser, beslutade i juni 2011 att öppna möjligheten att ansöka om nya generiska toppdomäner (gTLD). Ett beslut som gör att 2012 blir en milstolpe i företags möjlighet att marknadsföra och exponera sitt varumärke på internet, men även behovet av att skydda det!

Vid första anblick kan adressering på nätet tyckas som en liten fråga, men när ledningen för ett företag – stort eller litet – inser att någon annan registrerat det egna varumärket, och kanske vill ha hittelön för att överlämna det, blir det snabbt en viktig fråga.

Priset för en toppdomän har angetts till 185 000 dollar, cirka 1,3 miljoner kronor. Självfallet stora pengar och kanske inget för ett småföretag som vill främja eller skydda sitt namn. Andra företag måste dock beakta eventuell skada eller kostnader i en defensiv strategi.  Att i en tvist bestrida en annans rätt till toppdomän är formellt billigt, cirka 60.000 kronor. Men alla som har erfarenheter av tvister vet att det som kostar är att framställa sin talan på ett vinnande sätt, och självfallet bättre än den andra parten. Och det kostar.

Internationellt har därför ICANN:s nya initiativ om att släppa toppdomäner fritt på Internet mött häftigt motstånd från en blytung grupp av organisationer och varumärken. Bland organisationerna märks Direct Marketing Association (DMA), European Association of Communications Agencies (EACA) och IAB Europe. Men även världens högst värderade varumärke Coca Cola gör nu gemensam sak med Ford, Dell, Nestlé och en rad andra tungviktare för att stoppa de nya toppdomänerna.

Det är därför nu hög tid för även svenska företag att informera sig om möjligheter och risker med att kunna registrera ett varumärke som egen toppdomän (gTLD) på Internet.  På torsdag, 8 december, håller Internationella Handelskammaren (ICC) ett frukostseminarium för att informera företag om en stor förändring som är på gång.

Nya toppdomäner för Internet innebär nya möjligheter, men också nya risker och det är därför viktigt att företag innan det tre månader långa ansökningsfönstret öppnas den 12 januari gör ett aktivt val och vidtar en strategi för att hantera ett Internet i förändring.

Anmäl dig till detta viktiga och kostnadsfria frukostseminarium på http://www.icc.se/

Susanna Zeko
Policy Manager
International Chamber of Commerce

Kommentarer inaktiverade för Internet förändras! Är vi beredda?

Under varumärke

Kommentarer inaktiverade.