Lusse Lella, Lusse Lella

StjärngossestrutInnovatör och formgivare:
Therese Cygnaeus

1. Hur fick du idén?
En av mina söner går på en musikskola så jag har sett många Luciatåg genom åren. Både han och hans bror har lite större huvuden jämfört med sina jämnåriga och strutarna jag köpte på till exempel Åhléns satt aldrig bra på huvudet. De blev aldrig riktigt runda utan plattade till sig i toppen, haksnodden skar in under hakan om den inte redan hade gått av.
Det avgörande var när jag såg en stor Luciakonsert där flera av de äldre killarna hade gjort egna strutar. Roliga i och för sig med blinkande lampor, men det förtog mycket av det stämningsfulla med Luciatåget. Det var då jag förstod att de troligtvis kände sig lite fåniga i de traditionella stjärngossestrutarna och att jag skulle ta fram en ny som skulle vara både praktisk och snygg.
Det praktiska löste jag genom att göra strutarna på samma sätt som man rullar ihop en kon i papper. Allt i ett stycke. Inga veck eller limmat. Ihopsättning görs genom att man “tråcklar” en vanlig vit pärmsnodd i de hål som är avsedda för respektive storlek. Hakbanden som jämt gick av ersattes också av pärmsnoddar. Hela nederkanten har små stansade hål som gör struten lite vackrare, men som har till syfte att man fritt kan välja hål om man vill ha snodden under hakan eller i nacken.
Det estetiska löste jag genom att trycka insidan gul och stansa ut stjärnor i struten. Det sista jag kom på, som nog är det roligaste med stuten, är att det medföljer en liten ljusdiod. Man kan på så sätt välja om man vill ha en svagt upplyst och skimrande strut.

2. Varför bestämde du dig för att skydda din idé?
Jag ville inte att någon annan skulle kopiera den. Det är ju min idé.

3. Tog du hjälp eller gjorde du ansökan om designskydd (mönsterskydd) själv?
Jag gjorde ansökan om designskydd själv. Jag fick lite telefonsupport från PRV:s kundtjänst.

4. Kommer du bli rik?
Självklart! Kanske inte rik på pengar, men känslomässigt, för att jag faktiskt får unga killar att tycka att en stjärngossestrut (i sitt rätta sammanhang) är lite cool.

Kortfakta:
Designskydd: Stjärnstrut/lampa
Ansökningsnummer: 2010/0563
Registreringsnummer: 81651
Ingivningsdatum: 2010-12-09

Sök i PRV:s databaser

/ Anna Engquist, webbansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Lusse Lella, Lusse Lella

Under design

Kommentarer inaktiverade.