Tomten är från Kalifornien

Tiden för glitter, glögg och gröt är här. Tiden som får många barn, inklusive mina, att tänka på tomten och julklappar. Det väckte en undran hos mig:
Är självaste tomten varumärkesregistrerad?
Efter en snabb titt i varumärkesdatabasen finner jag svaret. Jo, han finns där!

Förvånad konstaterar jag snabbt att tomten inte är verksam i de klasser som vi enligt tradition tagit för givna. Det visar sig att den registrerade kaliforniska tomten har skydd för bland annat mattrengöringsapparater, arsenik, torvmull och pimpsten. Det har han haft sedan 1915.

Men å andra sidan, man får väl tro som man vill om det här med tomten och hans nissar…

God jul!
/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

2 kommentarer

Under varumärke

2 svar till “Tomten är från Kalifornien

 1. Ingemar Hedlund

  Jag vill hävda att tomten i lika hög grad är från Sverige. Vi lite äldre minns Tomten skurpulver, tillverkad i Alvik, Stockholm, se länk http://svenskuppslagsbok.se/tag/rengoringsmedel/ . Tillverkningen bör ha påbörjats runt 1900, men är sannolikt numera nedlagd. Det vore ju konstigt om Tomten skurpulver inte åtminstone varit registrerat som varumärke.

  Mvh
  Ingemar Hedlund, PRV

 2. Stina Lilja

  Det är en rolig iakttagelse du gör, extra roligt då jag själv till en början letade just efter tomtens skurpulver men det visade sig att det varumärket inte är levande längre. Det registrerades 1933 med lydelsen: TOMTE SKUR KRAFT – SKURPULVER.
  Om vi ska titta på de registreringar som finns kan vi anta att ”Tomten bor i Mora” men att han då ägnar sig åt uthyrning av scenkläder. Frågan om det är den riktiga tomten eller inte kvarstår… ”Tomtenissarna” kommer tydligen från Danmark, innebär det att tomtemor är dansk medborgare?
  Det är spännande med varumärken!

  /Stina Lilja