Immaterialrätt en central del av innovationsföretags strategier

World Intellectual Property Organization (WIPO) som är FN:s organ för immaterialrättsliga frågor har presenterat en ny rapport, ”World Intellectual Property Report 2011 – The Changing Face of Innovation”, som beskriver hur äganderätt till immateriella rättigheter i hela världen har blivit en central del av innovationsföretags strategier. Rapporten konstaterar att det finns ett ökande behov av immaterialrätt. Det är ökade investeringar i innovationer och globaliseringen av ekonomin som är de viktigaste drivkrafterna bakom det ökande intresset för immaterialrätt. Som ett resultat av detta har immaterialrätten flyttats fram i betydelse och utgör numera en del viktig del av innovationspolicys för företag. WIPO:s rapport konstaterar också att väl fungerande patentinstitutioner har blivit en viktig hörnsten för att bygga lyckosamma innovationssystem i ett land.

/Madeleine Eriksson, kundansvarig på PRV

4 kommentarer

Under immaterialrätt

4 svar till “Immaterialrätt en central del av innovationsföretags strategier

 1. Pia Karlsson

  Hej,
  jag heter Pia Karlsson och har en fråga, vet inte om jag kan fråga det här men jag testar iaf!
  Jag(Fas3are) är i ett företag(socialt företag) där vi letar legotillverkning och under tiden har jag ritat ett mönster och sytt(med material fr. företaget) en prototyp som ska ‘promotars’ i sin tur som kan ge oss(företaget) en stadig inkomst om allt lyckas. Produkten finns inte innan i detta utförandet och är nischat inom en särskild bransch.
  Hur funkar upphovsrätten här? Vad innebär designskydd? Behövs designskydd om upphovsrätten finns eller vad är skillnaden?
  Tack på förhand,
  Pia Karlsson

 2. Det framgår inte vad du har ”sytt” men jag utgår från att du menar ”sytt” i bokstavlig mening, dvs. med nål och tråd 🙂
  Både upphovsrätt (i form av s.k. brukskonst) och mönsterskydd kan aktualiseras. För att det sydda ska vara skyddat av upphovsrätt krävs att det är tillräckligt originellt. Skyddet uppkommer utan registrering.
  För att registrera ett mönsterskydd ska mönstret vara nytt och särpräglat.
  Ensamrättigheterna ger ett visst skydd mot efterbildningar och kopieringar.
  Flera skillnader föreligger på detaljnivå men det är också uttalat i lagen att skydden kan samexistera. En av de viktigare skillnaderna är att upphovsrätten kan omfatta mycket mer än endast formgivning. Mönsterskyddet registreras i varje land för sig eller inom EU.

 3. Pia Karlsson

  Tack Anna, för det snabba svaret!
  Jag tror att jag har hela bilden för mig 🙂
  Jag har sytt en väska i skinn i ett alldeles särskilt utförande för en vinflaska. Jag har sökt på nätet och det finns inte en sådan här.
  _om_ det nu blir en större produktion utifrån mitt mönster och min design kan jag då kräva en ersättning för detta? Eller rättare sagt har jag rätt till en del i vinsten? Måste avtal/kontrakt uppsättas i nån form. Jag vill ju att företaget ska få ta del i produktionen och vad det kan ge i förlängningen som te x, om det är/blir säkrat ett visst antal i produktion framöver i en .sk ‘limited edition’ från år till år och framåt..och att det ger flera arbetstillfällen(vilket vi behöver idag).
  Produkten jag har gjort är gjord för att säljas i andra hand av ett annat företag med sin logga präglad i skinnet som i sin tur erbjuder kunder. Det är inget uppdrag vi/jag fått men det är en produkt vi tror att de kan ha glädje/nytta av, dels för nischen och att det är en väldigt udda sak.
  //Pia Karlsson

 4. Hej Pia,
  Jag skulle vilja be dig att ringa vår mycket kunniga Kundtjänst 08-782 28 00 för att diskutera ditt enskilda fall. De kan ge specifik och anpassad information på hög nivå. Lycka till med din produktion!