Beprövad huskur i influensatider

I Dagens Nyheter 5 januari står att läsa om ett brittiskt företag som fått avslag på en ansökan om patent på ingefära som förkylningsmotmedel. Indiens hälsoministerium menar att ingefära använts som huskur sedan urminnes tider.

Ingrid Eklund, patentingenjör på enheten för läkemedelskemi och bioteknik på PRV, och apotekare, varför får dom inte patent på ingefära som förkylningsmedicin?

Ingefära ingår i exempelvis KanJang som är avsedd att förebygga eller bota förkylning.  Enligt en läkare utbildad i kinesisk medicin används ett te bryggt på ingefära mot förkylning. Svårt att patentera med andra ord.

Finns det något läge där man skulle kunna ta patent på ingefära?

För att få patent skulle jag kunna tänka mig att en specifik kombination av bland annat ingefära som man visat ger oväntat bra effekt möjligen är en framkomlig väg. Det finns dock forskning sedan långt tillbaka som visar på ingefärans anti-inflammatoriska egenskaper ifråga om prostaglandininhibition (alltså jämförbara med exempelvis vanliga NSAID:s) så uppfinningshöjden skulle vara svår att uppnå.

Ingefära serveras på precis varenda sushi. Hade det spelat någon roll om det varit fråga om en helt okänd ört, t.ex. trettondagsörten?

Hur menar du med helt okänd ört – att den är nyupptäckt och inte använd i något sammanhang alls? I så fall är det ju just en upptäckt, som inte är patenterbar i sig. Användning av den i ett specifikt sammanhang, som vid förkylning, där man visar en tydlig effekt, skulle gå att patentera (om man formulerar sig väl – se medicinsk användning i Patentlagen § 1). Det är alltså användningen som är intressant, inte örten i sig, eftersom det inte går att patentera en art etc.

Influensan sägs vara på väg nu efter helgerna. Kan jag undvika den genom att äta sushi hela veckan?

Sushi ger förvisso ingefära, den lilla detaljen är att ingefäran är inlagd, och hur dess egenskaper därmed förändrats vågar jag inte skriva under på. Om vi antar att de anti-inflammatoriska egenskaperna kvarstår, bör de kombineras med en i övrigt hälsosam livsstil och noggrann handtvätt.

—-

Fotnot: NSAID = icke-steroida anti-inflammatoriska läkemedel. Exempel på dem inkluderar typ acetylsalisylsyra, ibumetin, naproxen m.fl. Prostaglandiner orsakar inflammation i kroppen och framställs av cyklooxygenaser (COX), vilka i sin tur inhiberas av NSAID:s.

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Beprövad huskur i influensatider

  1. Ping: En och annan suring i Svensk patentdatabas | PRVbloggen

  2. Ping: Cloudbusting | PRVbloggen