Allt du skulle vilja veta om sexleksaker och patent

PRVbloggen vinner terräng i sökmotorerna och fick ett tydligt uppsving under hösten. Jag  noterar att fjolårets mest lästa artikel hade ordet ”sex” i rubriken (”.xxx-inte bara för sex”). Artikeln handlade om domännamn och tilldrog sig inte mindre än 2830 visningar. ”Sex säljer” är en gammal och aldrig svikande sanning. Därför har jag låtit borra lite i ämnet sexhjälpmedel och patent.

Leif Brander, patentingenjör inom medicinsk teknik och med lång erfarenhet av handläggning inom området, kommer det in många patentansökningar på sexhjälpmedel?

Nej, faktiskt inte. Sexhjälpmedel kan ju dessutom delas in i två kategorier, dels anordningar för att förbättra erektionen genom implantat eller yttre stödanordningar och dels rena stimulansanordningar i form av dildos och konstgjorda vaginor.

Varifrån kommer ansökningarna? Finns det många svenska företag aktiva?

De flesta lämnas in av privatpersoner, många kvinnor faktiskt. Det verkar inte finnas något svenskt företag som söker patent men däremot utländska.

Vad handlar det om för typ av teknik?

När det gäller implantat handlar det om att styra svällkropparna så att de fylls och töms vid rätt tidpunkt. Yttre stöd kan vara ihåliga attrapper, ringar eller lyftanordningar. Stimulansanordningarna avser vibratorkonstruktioner samt utförandet av dildos. Anordningar för män kan t.ex. vara plastfickor som utformas för att fyllas med varmvatten och bilda konstgjorda vaginor.

Apoteket AB saluför sedan några år sexleksaker. Om man läser deras hemsida får man intrycket att de mekaniska leksakerna främst vänder sig till kvinnor, medan männen oftast får nöja sig med olika typer av kosttillskott. Speglar det här uppfinningskreativiteten på området, eller bygger det snarare på något slags moraluppfattning att det skulle vara mer rumsrent med stavar än med dockor och attrapper?

Det har jag svårt att ha en uppfattning om. Troligen är det mer pinsamt för män att handla sexleksaker än det är för kvinnor. Det är ju dessutom lätt att diskret hitta det man behöver på nätet.

Hur säkerställer man teknisk effekt inom teknikområdet?

Samma regler gäller här som på andra teknikområden, dvs patentkraven ska ange lösningen på ett tekniskt problem för att uppvisa teknisk effekt. De flesta anordningar gör det men inte alla metoder, såsom rena terapeutiska metoder som inte kan patenteras. Det får man bedöma från fall till fall.

Hur bedömer man uppfinningshöjd på t.ex. en vibrator? Vad skulle kunna vara en väsentlig skillnad?

Även här gäller samma bedömning som på annan teknik, dvs att uppfinningen ska skilja sig väsentligt från känd teknik. En sådan skillnad på en vibrator skulle kunna vara att vibrationen åstadkoms utan en motor som behöver batterier.

Finns det bra klasser inom teknikområdet sexhjälpmedel?

Ja, det finns relevanta klasser på respektive teknikområden. Ibland behöver man leta på flera områden om ansökan är väldigt allmänt hållen.

Hittar man mothållen i de gängse databaserna?

Ja, för det mesta. Jag brukar dock söka på Internet också.

Hur ser tendenserna ut? Vad tror du om framtiden?

Jag tror inte att det sker någon större skillnad i ansökningsantalet på detta område. Men naturligtvis hoppas jag att fler söker patent.

Till sist: Får du många frågor om det här? Är det ett laddat ämne?

Nej, det får jag inte. Jag kan bara påminna mig två gånger som allmänheten kontaktat mig om det här, kanske just för att det fortfarande är ett laddat ämne. Men jag tror och hoppas att även detta teknikområde blir mer accepterat i framtiden för det här är ju något naturligt som många behöver.

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

ps. Som vilka uppfinningar som helst hittar du naturligtvis också sexhjälpmedel i Svensk Patentdatabas 

5 kommentarer

Under patent

5 svar till “Allt du skulle vilja veta om sexleksaker och patent

 1. Ping: Allt du vill veta om vapen och patent | PRVbloggen

 2. Ping: Allt du skulle vilja veta om laser och patent | PRVbloggen

 3. En av anledningarna till att det är få Svenska patent torde vara att det är extremt kostsamt att marknadsföra samt ta patent över hela världen.Det är betydligt lättare att patentera i t.e.x USA eller England där det redan finns en stor marknad att starta upp med. Sex är en viktig del av många människors liv och kan vara en mycket viktig del av vårt välbefinnande. sexleksaker är redan högst vanliga produkter bland människor idag, i Sverige har 49 procent av män och kvinnor mellan 20-45 år en sexleksak (RFSUs konsumentundersökning). Samma undersökning visar att 94 procent upplever ett högre välbefinnande när man använder sexleksaker.Länge leve lusten! Oavsett ålder och kön är ett bra sexliv positivt för välbefinnande och hälsa.

  • Stefan Hultquist

   Så kan det säkert vara, en sexleksak behöver inte vara så ”tekniskt driven” att det lönar sig att patentera (även om kostnaden – några tusen – snabbt skulle vara hemhämtad). Hemmafixaren löser det här ändå 🙂

   Marknaden torde dock vara global, så här finns alldeles säkert en öppning för den kreative eller – som ovan sägs vanligare – kreativa. Och som Leif Brander antyder: Många behöver det här för att överhuvudtaget kunna ha något sexliv – det handlar inte bara om att krydda sitt redan befintliga. Med det perspektivet fastnar fnisset lite i halsen.

   Dagens Nyheter gör i gårdagens söndagsbilaga ett spännande utvik i ämnet :
   http://www.dn.se/livsstil/reportage/lust-och-langtan–var-nya-folkrorelse

   Ha det gott!
   Stefan

 4. Ping: Cloudbusting | PRVbloggen