Utvecklande arbete

Efter en kylig båttur mellan Djurgården och Slussen promenerar vi upp genom Södra Dryckesgränd, vidare längs Själagårdsgatan och Brända tomten där vi stannar för några minuters fotografering innan vi fortsätter vi förbi slottets yttre borggård bort mot Riksdagshuset på Helgeandsholmen. Vi är närmare trettio stycken i sällskapet som representerar arton olika länder, och det är snarare tur än skicklig guidning som gör att vi inte har tappat bort någon deltagare under rundvandringen. Kursen Industrial Property in the Global Economy har just startat i Stockholm.

I över 30 år har PRV arrangerat ett antal olika kurser inom immaterialrätt. De senaste åren är det tre olika kurser som arrangeras varje år; Industrial Property in the Global Economy, Copyright and Related Rights in the Global Economy samt Intellectual Property for Least Developed Countries.

Kurserna, vilka organiseras i samarbete med WIPO (World Intellectual Property Organization) och finansieras av Sida, (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) syftar till att sprida kunskap om hur immaterialrätten kan bidra till ekonomisk utveckling i fattiga länder. Upplägget har förändrats genom åren; förr var det vanligt att patentgranskare reste hit för att under några veckor studera hur en svensk handläggare arbetade. Jag har haft nöjet att arbeta med dessa kurser sedan 2008, och nuförtiden riktar sig kurserna främst till beslutsfattare med större möjligheter att direkt påverka och påskynda utvecklingen i sitt hemland.

En deltagare som kommer hit har formulerat ett projekt som hon ska arbeta med, exempelvis vad som ska ingå i en ny universitetskurs om copyright, hur landets lagar kan förändras så att de blir förenliga med TRIPS-avtalet eller hur ett land kan skapa ett system för att skydda sina geografiska indikationer. Under tre fullspäckade veckor i Stockholm varvas föreläsningar med gruppdiskussioner, case-studies och studiebesök. PRV har nära samarbete med föreläsare från Stockholms universitet, Justitiedepartementet, Kammarkollegiet, PBR med flera. Kursdeltagaren jobbar sedan under handledning vidare med projektet i sitt hemland under ett halvår, och därefter presenteras projektet på en follow-up i någon av kursdeltagarnas hemländer.

Någon gång under varje kurs brukar vi som jobbar med kurserna dela upp deltagarna i mindre grupper och bjuda hem dem på svensk middag. Knäckebrödet med sill brukar vara ruskigt populärt och den svenska baginboxen möts med fascination. Det är lätt att få nya vänner och en diskussion om Spotify växlar snabbt till en uppvisning i afrikansk dans. Deltagarna brukar brukar även få besöka Vasamusseet, Drottningholms slott och ta en tur i skärgården.

Nu är vi inne i 2012 och i april startar nästa kurs. Planeringen håller på för fullt och snart ska nästa grupp med deltagare slussas runt bland immateriella rättsområden och Gamla stans gränder. Lär gärna mer om kurserna i en intervju med ett par av deltagarna!

/Mikael Sandberg, patenthandläggare på PRV

Kommentarer inaktiverade för Utvecklande arbete

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.