Vad har Louboutin och Löfbergs Lila gemensamt?

– Varumärkesskyddad färg är det som förenar Louboutin och Löfbergs Lila.

I tidningen Dagens Juridik läste jag att Louboutin och Yves Saint Laurent har en pågående rättslig tvist om rätten till röda sulor. Louboutin har varumärkesskydd för en specifik nyans av röda sulor sedan 2008. Det opponerar sig YSL emot. Under nästa vecka möts konkurrenterna i rätten.

I Sverige har vi flera företag som registrerat sin särpräglande färg som varumärke. Ett av dessa företag är Löfbergs Lila som haft sin registrering för kaffe sedan 2005. Registreringen innebär att ingen annan har rätt att använda sig av den exakta lila färgen (PMS 2613) som ett kännetecken för kaffe i Sverige.
Lyckat eller ej? Ta en titt på kaffehyllan nästa gång du är i matvaruaffären. Hur många lila förpackningar med kaffe finns på hyllan och hur många röda finns intill? Ställ dig sedan frågan vilket företag som har varumärkesskydd och vilket som inte har det.

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

3 kommentarer

Under varumärke

3 svar till “Vad har Louboutin och Löfbergs Lila gemensamt?

 1. Lena Björk

  Intressant!
  //Lena Björk, PRV

 2. Malin

  Jag skulle vilja veta vilka fler färger som finns registerade mer än Löfbergs Lilas lila färg?

 3. Stina Lilja

  Vi har tre svenska nationella färgregistreringar:
  Deutsche Telekom reg.nr: 0316716
  Löfbergs Lila, reg nr: 0372136
  Exte Fabriks AB, reg nr: 0393645
  Du kan se registreringarna genom att gå in i Svensk Varumärkesdatabas som du finner till höger på startsidan på http://www.prv.se.
  Skriv in hela registreringsnumret för att få upp respektive registrering.