Fåtöljformgivare fick upprättelse

I senaste numret av tidningen Sköna hem finns en läsvärd artikel om designklassiker Ovalia, den äggformade fåtöljen, formgiven av Henrik Thor-Larsen. Artikeln beskriver hur formgivaren redan 1965 blev kopierad – då utan att agera – och hur han 35 år senare fick upprättelse när hans fåtölj gjorde entré i Hollywoodfilmen Men in black.

Hur gick det här till?

Fåtöljen skapades 1965 och blev nästan direkt kopierad av formgivarens agent. I Sköna hems artikel skriver journalisten Dan Gordan att Thor-Larsen inte hade råd med vare sig patent eller designskydd. Vi antar att Thor-Larsen därmed inte agerade, utan lät sig bli kopierad. Den moderna mönsterskyddslagen tillkom 1970, så den var inte Thor-Larsen hjälpt av när det begav sig på 60-talet. Innan dess hade Thor-Larsen kunnat hävda sin upphovsrätt, något han troligtvis kom att göra senare i och med att han lyckas få filmbolaget att ersätta honom.

Varför han lät agenten kopiera fåtöljen och inte filmbolaget förtäljer inte historien. Däremot kan vi spekulera; beror det på att upphovsrätten har stärkts över tid, eller om värdet av design ökat?

Ansökningsavgiften för ett mönsterskydd är i dagsläget 1900 kr vilket är väl spenderade pengar.

/Stina Lilja, PR-ansvarig PRV

2 kommentarer

Under design, upphovsrätt

2 svar till “Fåtöljformgivare fick upprättelse

  1. Undrade en sak när jag läste detta inlägg. Jag förstår inte hur filmbolaget kan bli ersättningsskyldigt – de har, antar jag, inte tillverkat stolen i filmen utan använt just en kopierad stol. Följer brottet mot upphovsrätten med den kopierade stolen?

  2. Vi diskuterade faktiskt också detta utan att komma fram till något konkret resultat. När det gäller ersättningen från skivbolaget skulle det kunna vara att han som formgivare inte namngivits (Lag om upphovsrätt  ”3 § Då exemplar av ett verk framställes eller verket göres tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt god sed kräver.”) och att skivbolagen respekterar upphovsrätten.

    Varför stämde han inte agenten som kopierade honom vid första tillfället? Lite sökning på internet gav andra intressanta träffar och historier om stolen. http://www.sydsvenskan.se/sverige/article233372/Vi-maste-satta-stopp-for-det-har.html
    http://www.ovalia.com/press.htm

    Markus Dahlberg / PRV