Patent som räddar liv


Bilden är från freedigitalphotos.net

 

Snedställda skivor för att förhindra översvämningar, narkosnapp som underlättar sövning av spädbarn, inbyggda spårsignaler i skidkläder som sänds ut vid lavinolyckor, tsunamivarnare, dobbar på skorna för att undvika att halka.

Det finns många patent för att förhindra olyckor eller för att underlätta när olyckan är framme. I dagens DN kan vi läsa om ett patenterat skydd för att förhindra bussolyckor.

/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

2 kommentarer

Filed under patent

2 responses to “Patent som räddar liv

  1. Precis. Det är sjukt att patentsystemet är uppbyggt så att uppfinningar som kan rädda liv hindras från användning för att man sätter rätten att tjäna pengar framför möjligheten att rädda liv. Det finns åtskilliga exempel på detta, inte minst inom läkemedelsbranschen. Patentsystemet som det är uppbyggt idag är skadligt för samhället, företag, staten och konsumenterna!

  2. Stina Lilja

    Ett annat sätt att se på saken kan vara följande – om innovatörer inte har möjlighet att skydda sina idéer och kanske inte heller tjäna pengar på sin idékraft och all den tid och energi de investerar i en innovation, minskar sannolikt viljan att skapa nya innovationer. Det är inte helt enkelt att bedöma om, hur och när det är läge att skydda något med stöd av immaterialrättsliga skyddsformer. Oavsett vilken ståndpunkt man har i den här frågan är nog det bästa att skaffa sig egen kunskap för att kunna ta ett välgrundat beslut.

    Stina Lilja, PRV