Folkfyllt nyttocafé på Bazaren

Första dagen av Café Starta Eget på Kulturhuset i Stockholm har nått sitt slut. Vi har haft många besökare med högintressanta diskussioner och funderingar. Nedan följer ett axplock av de frågor som varit på tapeten under dagen.
– Hur gör jag för att skydda mitt varumärke?
Du går in på prv.se och börjar med att undersöka om namnet är unikt i varumärkesdatabasen. Om namnet är unikt kan du göra en varumärkesansökan direkt på prv.se, det kostar 1 500 kr i grundavgift. När din ansökan kommit in till oss kommer en granskning att göras innan ansökan eventuellt kan registreras. Har du ytterligare funderingar går det bra att ringa 08-782 28 00 för att få råd av vår kundtjänst.
– PRV, det känner jag igen… vad gör ni då?
Vi ger skydd och ensamrätt till tekniska lösningar, varumärken och design. Vi ger dig möjlighet att byta personnamn och skaffa utgivningsbevis för tidskrifter. Vi erbjuder uppdragstjänster och kurser inom alla våra områden.
Patent är ett skydd för en teknisk lösning på ett problem. Ett patentskydd kan du ha i maximalt 20 år.
Varumärke är ett kännetecken för ett företags varor och tjänster. Det kan bestå av figurer (logotyp), ord, bokstäver, siffror, ljud eller utstyrsel. En varumärkesregistrering finns det ingen tidsbegränsning på, det är giltigt så länge du förlänger din registrering var tionde år.
Designskyddet är ett rent form- eller utseendeskydd. Skyddstiden är maximalt 25 år och designskyddet omfattar utseendet – inte funktionen eller tekniken.
– Jag har min firma registrerat hos Bolagsverket, då har jag väl redan skydd?
Ja, du har ett skydd men bara i det län som din firma är registrerad i. Det kan finnas lika många enskilda firmor med samma namn som det finns län i Sverige. Därför har du stor nytta av en varumärkesregistrering som innebär att du har skydd i hela landet.
Har du någon annan fråga?
I morgon har du möjlighet att möta oss personligen. Mellan klockan 11-16 finns vi på Café Starta Eget på Kulturhuset i Stockholm. Om du inte har vägen förbi är du varmt välkommen att kontakta vår kunniga kundtjänst: 08-782 28 00, kundtjanst@prv.se  
/Stina Lilja, PR-ansvarig på PRV

1 kommentar

Under design, immaterialrätt, patent, varumärke

Ett svar till “Folkfyllt nyttocafé på Bazaren

  1. Maimouna

    Det var jättebra i dag alla ledare var trevliga människor. De var alla trevliga.
    Allt var bra organisera och bra förklaring. jag hoppas att alla ska få jobb och drömmen förverkligas.