– Hon heter Bengt!


Bilden är från freedigitalphotos.net

Läste en artikel i The Economist fredagen den 20 januari med titeln Baby names. Thanks mum! Artikeln tar upp olika länders lagar och regler gällande personnamn.

I artikeln anges exempel från olika länder i världen där staten har satt upp regler för vilka förnamn som får användas vid namngivning av nyfödda barn. I Nya Zeeland får barn inte döpas till nummer eller initialer. I Danmark och Portugal har staten en lista på förnamn som får användas. Tyskland förbjuder substantiv och geografiska platser. Ja, fler exempel finns. Som skäl till dessa regler anges att man vill förhindra att barn får förnamn som kan ge obehag eller leda till anstöt senare i livet.

Det som slog mig när jag läste artikeln är att Sverige anses vara ett land som har många lagar och regler som påverkar människor. I Sverige har vi en namnlag som säger vad som är tillåtet att göra när det gäller både förnamn och efternamn, men den stoppar inte människor i deras val. När det gäller förnamn och namngivning vid födsel av ett barn är namnlagen till och med liberal i jämförelse med andra länder. I ett domstolutslag från regeringsrätten, idag högsta förvaltningsdomstolen, får barn exempelvis namnges med initialer. Det finns ingen lista som säger vilka förnamn som får användas eller inte. Regeringsrätten tog även 2009 två beslut där förnamnen inte längre är könsbundna. Det betyder att en kvinna kan ta ett typiskt manligt förnamn och vice versa. Detta gäller främst myndiga personer.

Sverige, landet med regler för allt kan även vara Sverige, ett land som låter individen bestämma.  

Mattias Benke, handläggare av personnamn på PRV

skatteverket

1 kommentar

Under immaterialrätt

Ett svar till “– Hon heter Bengt!

  1. Ndorop

    Tänker omedelbart på Shel Silversteins ”A Boy named Sue” som Johhny Cash sjöng på San Quentin…
    http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/118468