Kan man äga ett recept?

Bild från Fotoakuten

 

 

 

 

Bild från Fotoakuten

 

Idag äter vi semlor, det är fettisdagen. Så lång tid tillbaka jag kan minnas har det varit så. Någon måste ha bakat semlor först, har den då mer rätt till receptet än någon annan? Gäller upphovsrätten för recept?

Så här skriver ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige): ”Detta är en vanlig fråga. Svaret knyter an till begreppet verkshöjd. Om receptet är tillräckligt originellt skrivet (med fantasifulla och litterära formuleringar t.ex.) kan det vara ett verk i upphovsrättslagens mening och därmed skyddas av upphovsrätt. En ren uppräkning av ingredienser skyddas däremot inte. Inte heller en rak och ”naken” beskrivning av tillvägagångssättet (dvs. en strikt instruktion om hur ingredienserna ska tillföras och i vilken ordning). Upphovsrätten skyddar inte det materiella innehållet i en text utan endast den form som faktainnehållet tar sig uttryck i. Eftersom matrecept i de flesta fall saknar annan funktion än att ge en instruktion för tillagningen, och därför ofta är banalt skrivna, är det i många fall tveksamt om de åtnjuter upphovsrättsligt skydd.”

Intressant. Och här kommer ett recept på semlor.

Semlor
Frågor och svar om upphovsrätt

Anna Fanqvist, kommunikatör PRV

Kommentarer inaktiverade för Kan man äga ett recept?

Under upphovsrätt

Kommentarer inaktiverade.