Pelle på planetfärd – uppfinningar när de är som vackrast

Redan baksidestexten får mig att vilja slita upp den. Trots att jag inte betalat. Bokrean börjar idag och jag står med en färskpressad ”Pelle på planetfärd” av Jan Lööf i handen. För 59 kronor.

”I den här boken träffar Pelle uppfinnaren Bertil Enstöring, Skrot-Nisse och hans son Kalle och den elake ingenjören Ture Björkman som inte tänker ge sig förrän han har lagt beslag på Bertils bok med alla uppfinningar”.

På bilden ovanför baksidestexten tecknas fyra av huvudrollsinnehavarna i denna thriller. Uppfinnaren Bertil Enstöring och Kalle håller upp boken med titeln ”Tekniska lösningar”. Jag känner hur pulsen stiger inne bland travarna.

Uppfinnaren Bertil Enstöring. Den elake ingenjören Ture Björkman. Diffusa fragment från en svunnen barndom tecknar sig i min hjärnbark, men var har de varit i alla år? Kan de haft någon inverkan på mitt yrkesval?

Väl på jobbet läser jag barnboken från pärm till pärm. Det handlar alltså om att uppfinnaren Bertil Enstöring – som bosatt sig på en planet ute i rymden – återigen fått problem med ingenjören Ture Björkman, som vill åt hans bok med alla uppfinningar. Pelle skickas till undsättning upp i ett rymdskepp som Skrot-Nisse skruvat ihop.

Man förstår av bilderna att Skrot-Nisses firma har betydligt högre kapacitet än vad barackerna som ramar in skrotgården skvallrar om. Skrot-Nisse fungerar som ett slags entreprenör och möjliggörare. Det är i hans firma man skulle köpa aktier. Förtjänstfullt fri från slipsnissar och marknadsfolk.

Jan Lööf får ibland kritik för att han tecknar saggiga gubbar. Och visst kan man ha synpunkter på genusfördelningen i boken. Likaså på den odiskade disk som pryder bänken på Skrot-Nisses kontor. Jag kan lätt överse detta. Lööf är en odiskutabel konstnär. En konstnär som tecknar för alla – med lust för den som har lust. Och utgångspunkten är lusten till tekniska lösningar (rymdraketer, robotar, bilar etc.) och immateriella tillgångar (den eftertraktade boken med alla uppfinningar).

Boken kom 2010 och finns alltså nu på rean. Du behöver inte ha barn hemma för att förse dig med ett exemplar – jag menar att den är ett referensverk i branschen, en nostalgitripp för den vuxne och samtidigt en självklar intresseväckare för varje förskolas litteraturkanon.

Stefan Hultquist, enhetschef PRV

Fotnot: Junibacken iscensätter just nu Jan Lööfs bilderboksvärld i utställningen ”Skrot”

6 kommentarer

Under immaterialrätt

6 svar till “Pelle på planetfärd – uppfinningar när de är som vackrast

 1. Kristina Berggren

  Kunde inte hålla mig från ett exemplar själv. Min åttaåring slukade den på bussen hem, och läste en gång till hemma för Lööfs bilder är underbara att titta på. Men varför måste uppfinnare skildras som enstöringar och ingenjörer som elaka?

 2. Stefan Hultquist

  Kul att du nappade Kristina!

  Carl Johan de Geer lär ha sagt att Jan Lööf ”ritar så att man begriper hur föremålen fungerar”. Och detta gäller allting, även det vi känner till. Lööf vill, säger de Geer, ”förklara vår civilisation för hypotetiska utomjordingar. Ett träd ska ritas så att man förstår dess funktion – hur kapillärkraften suger upp vätska som fraktas ända ut till bladen. En pistol, till exempel; det ska framgå att den kan skjuta ut en projektil även om åskådaren aldrig hört talas om en pistol. Om Lööf ritar en telefonledning vill han visa om ledningen passerar framför eller bakom andra objekt i bilden. Och så vill han rita fästena; hur sitter telefonledningen fast i sina ändar? Det bör framgå av teckningen.” [källa: helgo.net]

  Jag tycker att det låter som ett oerhört sympatiskt förhållningssätt till teknik och naturvetenskap och något som varje patentsökare, eller i vart fall ombud, borde sträva efter. Vi skulle få tydliga och hållbara patent.

  Jag håller med dig om att (åtminstone) ingenjörer ofta skildras i media schablonmässigt nedsättande. Det är möjligt att det har med avundsjuka att göra. När det kommer till Lööfs seriefigurer väljer jag att tolka dem som en kärleksfull flirt till teknikyrket, och samtidigt en ironisk vink just till den mediala schablonbilden.

 3. Ping: Det här är rocket science | PRVbloggen

 4. Ping: Det här är rocket science pt. II – Carolina Gomez-Lagerlöf om raketpatent | PRVbloggen

 5. Ping: För fula figurer för Kevin Prince | PRVbloggen

 6. Ping: Pelle och Farbror Ottos uppfinning | PRVbloggen