Tjuvar och pirater

För att uppfinnare och andra innovatörer ska investera och försöka förverkliga sina idéer krävs att de kan få täckning för sina utvecklings- och investeringskostnader. Så snart någon har skapat en framgångsrik produkt dyker tyvärr även piratkopior upp på marknaden. Genom att undvika utvecklingskostnaderna kan oseriösa aktörer dra otillbörlig fördel av skaparens investeringar och försvåra innovatörens möjligheter att få täckning för sina kostnader. På så vis leder handeln med piratkopierade varor till att nyskapande och annan innovativ verksamhet motverkas. Tvärt emot patentsystemets grundtanke.

Mer om piratkopiering
Falska Iphone säljs på nätet

Anna Fanqvist, kommunikatör PRV

3 kommentarer

Under immaterialrätt

3 svar till “Tjuvar och pirater

  1. Lakritsbiten

    Det flesta privata aktörerna är innovativa på även om dom inte får betalt. Oftast är det efteråt som någon köper upp produkten och då vill köparen oftast även ha kompetensen. Patent kan även ha hämmande effekt på skapande eftersom man inte kan bygga vidare på garanterade saker. Säger detta för att ge artikeln lite nyanställningar.

  2. Åh, autokorrekt. Skriver om…
    Det flesta privata aktörerna är innovativa privat även om dom inte får betalt. Oftast är det efteråt som någon köper upp produkten och då vill köparen oftast även ha kompetensen. Patent kan även ha hämmande effekt på skapande eftersom man inte kan bygga vidare på patenterade saker. Säger detta för att ge artikeln lite nyans.

  3. Människor har efter apat varandra i alla tider och på det viset har ideer förnyats och utvecklats. Inte genom att man med statens långa arm skyddat dem från kopiering och effektivisering med mera.