Dags att renovera fasaden?

Niklas Karlsson, VD Front, och Didrik Aurenius, uppfinnare.

Niklas Karlsson, VD Front, och Didrik Aurenius, uppfinnare.

Här gör PRVbloggen en intervju med Didrik Aurenius, ingenjör och uppfinnare bakom patentet Metod för ventilation vid tilläggsisolering av byggnader. Patentet har nu kommit till användning i Smartfront, en helhetslösning inom byggsektorn, som ger en tilläggsisolerad fasad med ett inbyggt värmeåtervinningssystem och bygger på direkt återanvändning av tilluft. Smartfront sägs kunna halvera energiförbrukningen i en byggnad.

 • Hur fick du idén?
  Energibalansen i ett bostadshus gör att man ofta måste åtgärda ventilationen för att kunna spara energi. Ofta måste man även tilläggsisolera. Min idé bygger på en kombination av detta. Eftersom jag har betydande kunskap på området insåg jag att det systemet skulle kunna bli något.
 • Varför bestämde du dig för att skydda din idé?
  Lösningen var ju tämligen enkel och förefaller i efterhand självklar. Inte sällan är sådana lösningar av den arten, att de kräver systemkunskap, i detta fall kunskap om energi, ventilation, byggande och förvaltningsproblematik. Därför har de inte tillämpats och är sålunda nya. Jag har stor branscherfarenhet och eftersom jag inte sett lösningen tidigare började jag att scanna av vad som fanns i patentväg och kom fram till att det var tomt. Då beslöt jag mig för att skydda idén.
 • Tog du hjälp eller gjorde du ansökan om patent själv?
  Jag utformade själv min ansökan eftersom jag har stor erfarenhet och ett antal patent sedan tidigare. Jag har arbetat med patentombud förut. Min erfarenhet är tyvärr att de kan vara dyra och ibland inte tillräckligt bra. Med min långa erfarenhet och tekniska bakgrund är det inte så svårt att utforma en patentansökan och med PRV har man dessutom alltid en bra dialog, så det funkade bra.
  PRVbloggens kommentar: PRV:s statistik visar att ansökningar som lämnats in av professionella patentombud leder till långt fler patent än ansökningar som hanterats av sökandena själva.
  Vägledning vid val av ombud
 • Kommer du bli rik?
  Det vore inte fel att tjäna några spänn på idén, men rik blir man inte på denna tillämpning. Då krävs något större och det är på gång.
 •  Vilka marknader satsar ni på?
  Den svenska marknaden.
 • Har du också sökt varumärkesskydd och mönsterskydd
  Strategier för hur Smartfront ska skyddas med immaterialrätt på ett heltäckande sätt står företaget Front för. I den tekniska delen av projektet finns inte mycket att mönsterskydda. I detta sammanhang har jag därför inte funderat på hur de olika skydden skulle kunna tänkas komplettera varandra.
 • Berätta om företaget Front!
  Niklas Karlsson, VD Front, svarar:
  Front är det nya namnet på familjeföretaget Roland Karlsson som renoverat husfasader sedan 1963. Front är specialiserat på att renovera, förnya och reparera fasader, till exempel isolering, tak och balkongrenoveringar. Under högsäsong är vi ca 80 anställda. Fronts kunder är fastighetsägare, byggföretag och bostadsrättsföreningar i Mälardalen. Vi hoppas på att bland annat miljonprogrammet kommer att kunna dra nytta av vår patenterade lösning. Värmeåtervinningen sparar värdefull energi. Vi presenterar fasadsystemet under Nordbygg 20-23 mars i monter C01:10. http://www.front.se/

Kortfakta:
Patent: Metod för ventilation vid tilläggsisolering av byggnader
Uppfinnare: Didrik Aurenius
Ansökningsnummer: SE 0901334-3
Ingivningsdatum: 2009-10-16
Se Svensk Patentdatabas

/Anna Engquist, webbansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Dags att renovera fasaden?

Under patent

Kommentarer inaktiverade.